УТИЦАЈ КОРИШЋЕЊА ДРОГА НА ПОРОДИЦУ

ИПО Србија је од 2019 године пуноправни члан Комитета за борбу против дрога при Уједињеним Нацијама (https://vngoc.org/our-members/  ). Из тог разлога у будућности ћемо се много више бавити овом проблематиком. 

Дефиниција дроге по СЗО гласи: “Дрога је било која хемијска супстанца која приликом уношења у људски организам мења природни ток функционисања људског тела и психе. Дроге могу бити производ сачињен од природних супстанци и вештачке, креиране и произведене у лабораторијама.

Употреба опојних дрога може бити двојака : употреба у медицинске сврхе и немедицинске сврхе – злоупотреба дрога. 

У медицинске сврхе најчешће се употребљавају као аналгетици, ординирају се код пацијента који трпе јаке болове. Ова употреба дроге је легална, али треба бити на опрезу јер такође може изазвати зависност. Употреба дрога у немедицинске сврхе због различитих ефеката промене свести и духа особе, својевољна или присилна, је нелегална и неприродна, а након поновљених узимања доводи до зависности, са свим негативним последицама по здравље -то је злоупотреба дрога.

Употреба дрога у дужем периоду може изазвати зависност, а зависност може довести до толеранције која изискује све већу дозу дроге, што опет може довести до узимања смртне дозе (предозирање), која, ако се правовремено не интервенише, може узроковати смрт.

 

Породица – дрога – деца и омладина

 

Родитељи су често у заблуди да добро познају своје дете, да имају нормалну породицу, и да се “то нама не може десити”. Истина је да несређена породица са много проблема у комуникацији може погодовати орјентацији детета према лошем друштву и улици, али анализирајући социјалне средине и породице из којих су регистровани наркомани, не може се рећи да су деца из ситуираних и здравих породица поштеђена ових искушења, нити да су деца из нарушених и сиромашних породица предодређена да буду делинквенти. 

Здрава, стабилна породица је добар основ за превенцију ексцесног понашања, али стална пажња је неопходна – често ситни неупадљиви знаци наговештавају да се са дететом нешто дешава, а на њих се не обраћа пажња, јер се посматрају у контексту пубертета. Кад родитељи напокон то схвате, проблем је већ узнапредовао. 

 

Промене које се јављају код скретања детета у експериментисање дрогама (наркофилију) и зависност о дрогама (наркоманију) могу се условно поделити у три категорије : 

– промене понашања,

– социјални поремећаји,

– телесне промене

 

Промене понашања су често први знак да се нешто негативно дешава : 

– попуштање у учењу, необјашњива кашњења при доласку кући или у школу, изостајање са часова, промена друштва и пријатеља, мењање планова у задњи час, учестало тражење да се преноћи код друга, необјашњиви губици личних ствари детета, нестајање новца и ствари из куће, тражење новца за нове књиге и школске трошкове, периоди безразложног весеља и периоди повлачења у себе и изолације, одбијање послушности, свадљивост. 

 

Социјални поремећаји се појављују када је конзумирања дроге толико одмакло да је већ наступила навика или чак зависност, а очитава се као : 

– потпуно занемаривање школе и школских обавеза (вишедневни изостанци из школе, лоше оцене), крађе новца и ствари из куће, као и са свих места која су доступна, због крађе на крају долази у сукоб са законом, одласци од куће и скитање, одавање проституцији, тешким крађама и диловању дроге као начинима за прибављање средстава. Осим тога упадљива је телесна запуштеност: апсолутно занемаривање личне хигијене, као и изгледа, одеће и околине у којој се живи. 

 

Телесне промене су поступне и дуго времена се могу повезивати са безазленим узроцима : 

– омамљеност – поспаност због касног гледања телевизије, подочњаци – као последица дуготрајног учења, губитак апетита, проливи и повраћање као последице тровања храном. 

Обратите пажњу на : сужене или проширене зенице, дубоке тамне подочњаке, сасушене и испуцале усне, бео, избраздан језик, спорост и несигурност у говору, безразложну депресију и безразложну пренаглашену веселост, поремећаје сна, упорне проливе и повраћања и губитак апетита, трагове убода игле на ногама и рукама, крвне подливе и појачане црте вена на рукама и ногама око тачака убода. На крају је изражено мршављење и опште телесно пропадање.

 

Питања за родитеље

 

Прво питање које себи родитељи требају поставити је:

– Колико познајем своје дете? 

– Познајете ли његове школске и остале пријатеље? 

– Познајете ли места на која иде у слободно време? 

– Знате ли како проводи време ван школе? 

– Пратите ли редовно дететов напредак у школи – оцене и друге активности везане за школу? 

– Познајете ли музику, филмове и литературу које ваше дете воли? 

– Да ли вам се ваше дете поверава и усваја ли ваш став по питањима својих дилема? 

– Да ли вам је познат став вашег детета о конзумирању дувана, алкохола, дроге? 

– Да ли би вам ваше дете признало да је пробало дрогу? 

– Мислите ли да ли вас ваше дете поштује и усваја ваше мишљење? 

– Јесте ли сигурни да би ваше дете од вас потражило савет и помоћ ако има проблема? 

– Знате ли како ваше дете троши свој џепарац, да ли тражите објашњење за порекло ствари које оно има, а ви му их нисте финансирали? 

– Знате ли да ли је ваше дете задовољно својим животом и стањем у породици? 

Може се поставити много питања, а ако на ова која су постављена у 80% случајева одговорите потврдно, може се рећи да познајете дете и “пратите” га у развоју. 

 

Шта чинити да бисте ствари држали под контролом?

– Прво морате разрешити личну дилему – ви своје дете не шпијунирате и не тероришете, ви му желите све најбоље и помажете му да безболно преброди “критичне године”! 

– Никада не одбијајте разговор са дететом ма како били заузети; сами с времена на време започињите разговор о разним темама. 

– Не устручавајте се, након што сте се и сами информисали, разговарати са дететом о злоупотреби дрога и свим последицама које је прате, наведите детету да вам изнесе своја опажања и ставове по том питању. 

– интересујте се у школи не само о успеху вашег детета него и о негативним појавама – пушење, пиће, дрога, крађе које су се можда појавиле у тој средини. 

– Подстакните дете да с времена на време позове у кућу своје пријатеље, неупадљиво с њима започните разговор о зависностима да сазнате њихове ставове. 

– Ако ваше дете због изузетних прилика (рођендан, разне друге прославе) наваљује да преноћи код пријатеља, обавезно назовите родитеље пријатеља и проверите јесу ли сагласни и ко ће од одраслих бити присутан. 

– Подстичите ваше дете да се у оквиру школе или спортских удружења бави спортом, или га анимирајте да то чини заједно са вама ако сте активни. 

– Лични пример је битан – ако ви имате било коју врсту зависности (алкохол, дуван, таблете) биће вам теже објаснити детету зашто оно треба то да избегава; породица је оквир у којем се дете формира. 

– Код планирања обавеза везаних за кућу и породицу обавезно укључите своје дете, без обзира колико је оно малено, јер је то пут да оно формира осећај одговорности. 

– Ако ваше дете искаже жељу да носи минђушу у уху или другде, зажели да носи дугу косу или да се ошиша на нуларицу, или да стави тетоважу, не правите од тога догађај идентификујући га са зависницима. Дете вероватно само жели да се уклопи у важећи “модни” тренд у својој околини и да се идентификује са друговима којима се диви. 

Радије му објасните негативне ефекте тих поступака. 

– Ако у вашој околини постоје удружења грађана која се баве превенцијом злоупотребе дроге, поготово при школи коју похађа ваше дете, обавезно се учланите и активирајте заједно са дететом. 

Веома је битно да се безразложно не паничи и да се појаве које су вас забринуле испитају објективно; превелика брига и стега гуши свакога, а код адолесцената изазива бунт И супротне ефекте. Важно је да родитељи помогну детету да разуме физичке и психичке промене које му се дешавају, да му помогну у стресним ситуацијама као што је промена школе, места становања, прелазак на виши ниво школовања. У једном периоду живота сви родитељи се сусрећу са овим проблемима, али љубав и одговорност за породицу даје позитивне резултате у највећем броју случајева.

 

Ко вам може помоћи

У хитним случајевима када нађете дете у стању омамљености или коме, ви сте особа која мора пружити прву помоћ. Сачувајте хладнокрвност да би ваша помоћ имала ефекта. Прва ствар коју морате учинити ако је дете без свести је да га ставите у такозвани кома положај: 

– окрените дете на бок, испод главе му ставите његову савијену руку (десна ако је на десном боку, лева ако је на левом боку), ногу која је слободна пребаците напред преко оне која се наслања на под (овако се даје стабилност телу да се на преврне на леђа), слободну руку такође пребаците напред; 

– ослободите му уста и по могућности извуците језик ван, ако повраћа очистите прво уста од 

повраћене масе и проверите да ли је садржај доспео у душник; 

– назовите број Хитне медицинске помоћи – 94, или неки од других бројева хитне помоћи, објасните кратко какав је проблем и који је степен хитности, запамтите добро упуте које ће вам лекар дати да пребродите време до његовог доласка; 

– сачувајте остатке таблета, праха или других супстанци које нађете у близини детета, такође прегледајте ноздрве и околину – тражите трагове праха, погледајте вене на рукама – тражите трагове убода, ово су важне чињенице због терапеутског поступка који ће бити бржи ако здравствено особље зна која је дрога у питању. 

Ако сте већ неко време у дилеми и сумњате да је ваше дете кренуло у експериментисање с дрогом, можете добити савете и помоћ од следећих институција: здравствених, социјалних, школе, полиције, невладиних организација које се баве овом проблематиком.

 

 

Марија Шутуловић

Дипломирани психолог (клинички смер)

Саветник председника ИПО за превенцију породичног и вршњачког насиља