ПИРОТЕХНИЧКА СРЕДСТВА И ПОСЛЕДИЦЕ

Десетине хиљада људи широм света сваке године задобије повреде због коришћења пиротехничких средстава, које често остављају озбиљне последице, како на физичко тако и на ментално здравље. Мушкарци страдају три пута чешће у односу на жене, углавном због самоповређивања неадекватним руковањем пиротехником, док жене пре свега бивају случајно повређене, на јавним местима и догађајима.

Према подацима Института за јавно здравље Београд, готово половина повређених има мање од од 16 година старости, а највише се повређују дечаци узраста 10-14 година.

Најчешће повреде су опекотине – лица, прстију, шака и ручних зглобова, и чине преко 50% повреда узрокованих пиротехничким средствима, а нису ретке ни делимичне или потпуне ампутације једног или више прстију на рукама. Веома често се дешавају повреде очију (опекотине рожњаче или механичка оштећења настала западањем страног тела у око), као и оштећења слуха (пуцање бубне опне). Узрок сваке друге настале повреде је неадекватно руковање пиротехничким средствима, а неисправна пиротехничка средства узрок су сваке треће настале повреде.  Све наведене повреде су 100% превентабилне, односно, њихов настанак се може спречити.

Како бисте избегли или свели на минимум могућност да себе или своје најмилије доведете у ситуацију да буду повређени пиротехнички средствима неопходно је да се придржавате следећих савета:

 

  • Пиротехничка средства увек купујте у овлашћеним продавницама!
  • Никако их немојте правити самостално, у тзв. домаћој радиности!
  • Чувајте их затворене на тамном и сувом месту, ван домашаја деце!
  • Пре употребе увек пажљиво прочитајте и придржавајте се упутстава произвођача!
  • Користите их само на отвореном, на безбедној удаљености од запаљивих материјала и других људи!
  • Никада немојте палити више од једне петарде у исто време!
  • Никада немојте покушавати да поново упалите петарде или ватромет који се из непознатих разлога нису активирали!
  • Приликом употребе ватромета поред себе увек треба имати посуду са водом у случају избијања евентуалног пожара!
  • Алкохол и пиротехника НЕ ИДУ ЗАЈЕДНО!

Родитељи и старатељи деци млађој од 14 година не треба да дозволе употребу петарди и ватромета, док деца старија од 14 година треба да буду под строгим надзором одраслих уколико их користе.

Марија Шутуловић