УПУТСТВО У СЛУЧАЈУ НЕСТАНКА ДЕТЕТА

У сарадњи са нашим партнерима Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА објављујемо упутство са поступцима које треба предузети у случају нестанка детета.

 1. ОДМАХ и без одлагања позвати број МУП Србије 112. Не чекајте ни тренутак. Најлакше је назвати полицију да обустави потрагу уколико се дете појави.
 2. Претражите ваш дом уколико сте ту последњи пут видели дете. Сваки плакар, оставу, шупљину, полицу где би дете могло да буде. Претражите крај где вам је дете виђено последњи пут. Сваку напуштену зграду, објекат, шахту, напуштено возило али и објекат где би могло да се склони у случају опасности као што су кафићи, бутици, банке и остало.
 3. Спремите последњу фотографију детета, број телефона, сетите се шта је дете имало од гардеробе на себи, нарочито каква је обућа била јер киднапери најчешће само детету замене горњи део гардеробе. Сетите се сваког младежа или белега или било које телесне специфичности уколико је дете има.
 4. Спремите податке о пријатељима вашег детета али и од последњих одраслих особа са којима је дете имало контакт
 5. Обезбедите да нико не улази у дечију собу и не дира дечије ствари пре полиције због проналажења ДНК трагова, нарочито уколико сумњате да вам је дете нестало из дома.
 6. Обавезно упознајте полицију са евентуалним здравственим проблемима и лековима које дете узима.
 7. Обавестите медије и невладине организације да се укључе у потрагу.
 8. Водите што краће телефонске разговоре, нека вам телефон буде слободан.
 9. Сетите се да ли је било промена у понашању вашег детета у скорије време, да ли сте имали несугласицау породици, да ли је дете имало симпатију. У оваквој ситуацији не смете имати тајни пред полицијом. Они су ту да вам пронађу дете.
 10. Сетите се да ли се неко вама близак скоро распитивао о вашем детету.
 11. Полиција може издвојити ДНК са четкице за зубе, четке за косу па водите рачуна да нико пре њих не дира те предмете.
 12. Не пуштајте непознате људе у кућу пре доласка полиције.
 13. Чим пронађете ваше дете обавестите све које сте ангажовали у потрази.

Ово упутство можете скинути као флајер у .pdf формату