ЦИВИЛНИ СЕКТОР БЕЗБЕДНОСТИ

Струковно удружење Интернационална Полицијска Организација регистовано је у складу са Уставом и законима Републике Србије која уређују област удружења грађана. Иако се код нас као и свуда у свету користи термин НВО тј. Невладина Организација тај термин код нас у законодавству не постоји у смислу да се као такав може користити при регистрацији у Агенцији за привредне регистре а који означава организације чији оснивач није држава нити државни органи.

Прва НВО која је основана био је Црвени Крст још средином 19. века али је термин званично у употреби од 1945 године када су УН дозволиле организацијама чији су оснивачи грађани да присуствују раду Уједињених Нација чиме су им признале правни субјективитет. 21. Јуна 1946 године резолуцијом E/RES/3(II) формиран је комитет УН за сарадњу са НВО који и данас функционише и познат је под скраћеницом ECOSOC. https://www.un.org/ecosoc/en/home Неколико деценија касније резолуцијом УН признат је правни субјективитет међународним НВО односно онима које делују на територији више земаља.

Финансирање НВО према резолуцијама УН које су прихватила и скоро сва светска законодавства врши се путем чланарина, донација,спровођењем различитих облика едукација као што су семинари, предавања, курсеви, радионице као и продајом ситница као што су мајице, капе, шоље, значке и остали сувенири чијом продајом се стичу средства неопходна за спровођење циљева организације. Средства се добијају и учешћем на конкурсима за пројекте који су у домену рада организације. У случају добијања средстава за пројекте о трошењу истих се извештава давалац средстава. У појединим државама невладиним организацијама је дозвољено и бављење привредном делатности у оној мери колико је потребно да се приходује за несметан рад те нво.

Што се наше организације тиче, ми спадамо у део струковних удружења што значи да се не бавимо општим питањима друштва већ уско одређеним за безбедност што се може видети и на сајту АПР.

Назив Полицијска у имену нашег струковног удружења је нешто што код лоше информисаног дела становништва може изазвати одређене врсте недоумице које злуради појединци могу покушати да представе у контексту да смо ми параполиција, шпијуни, агенти, да смо ту да радимо све и свашта за власт итд. Међутим, назив нашег удружења одражава сасвим супротно од тога, степен демократичности нашег друштва који до пре неколико година није био могућ. А управо тај назив постоји у великом броју организација које постоје у великом броју земаља на свету а управо у свакој земљи коју грађани Србије сматрају за колевкама и узорима демократије. Критичарима нашег назива уста су пуна управо тих земаља. Али кренимо редом.

1950 године у Великој Британији од стране господина Артура Трупа основана је под мотом Сарадња Кроз Пријатељство прва Невладина организација са називом Police, International Police Association IPA. Данас постоји у 65 земаља света и има 2 придружена члана. Чланови могу бити активни и пензионисани полицајци али и цивили кроз програм ИПА Пријатеља. Код нас је од познатих цивила члан певач Жељко Самарџић, председник општине Чајетина господин Стаматовић и други.Регистровани су у АПР исто као и ИПО, као удружење грађана.

ВЛАДО ГЕОРГИЈЕВ И ЖЕЉКО САМАРЏИЋ
ИПА ЛОГО

1995 године у малом месту поред Брисела са адресом Rue du Panier Vert 34
1400 NIVELLE основана је Европска Полицијска Асоцијација ЕПА. У центру Европске Уније, што управо говори да је постојање оваквих НВО одлика демократије а не жеље власти да има неку параполицију. Ова организација је такође присутна у Србији преко свог заступника . Уколико погледате њихов сајт видећете да средства прикупљају чланарином, донацијама, продајом различитих сувенира. И да и они имају чланске значке као и ИПО.

ЕПА ЧЛАНСКА ДОКУМЕНТА

У Словачкој је 2015 године основана Europolice Federation. Имају своје представнике у скоро 20 држава, а од ове године и у Србији. Баве се углавном обукама телохранитеља и слично.

ЧЛАНСКА ДОКУМЕНТА EUROPOLICE FEDERATION

2012 Године у Мађарској, у Будимпешти основана је Auxiliary Police Federation која окупља припаднике грађанских патрола, добровољне полиције, званичне полиције ( један од шефова полиције Њу Јорка је њихов члан, бивши министар полиције Мађарске такође) али и обичне грађане који их подржавају. Главни извор прихода је продаја сувенира у облику чланске значке.

AUXILIRAY POLICE FEDERATION APF ЧЛАНСКА ДОКУМЕНТА

На Малти већ дужи низ година постоји организација која се као и ми бави едукацијама, првенствено су у питању курсеви прве помоћи, безбедности скупова итд. Зове се European Auxiliary Police Association EAPA. Ове године су кренули са ширењем мреже по Европи.

У Сједињеним Америчким Државама постоји више десетина оваквих организација. Неке подржавају полицију и Шерифе на локланом а неке на државном или савезном нивоу. Једна од њих присутна је и у Европи од 2012 године. Били су присутни у Будимпешти на данима безбедности јуна месеца ове године. У питању је International Auxiliary Police Association IAPA. Ова организација део је глобалне мреже система приватне тј. цивилне безбедности коју је креирао господин Џорџ Попер и која постоји у оквиру међународне организације International Bodyguard and Security Service Agency IBSSA. Попер је био један од предавача 2018 године на конференцији у Министарству Одбране.

У Америци су такође веома популарне НВО које едукују припаднике хришћанских цркви да у складу са својом вером могу да помажу припадницима снага безбедности али и жртвама кривичних дела да лакше прођу кроз стресне ситуације. Чланске значке се добијају углавном након уплаћених 200 долара и савладаног онлине курса од неколико недеља. Оваквих организација има на стотине у САД. Називају се Police Chaplain https://globalpolicechaplain.com/#

У граду Њу Јорку чак постоји могућност већ неколико година за чланове организације National Police Defense да уз доплату од 113-133 долара на регистарским таблицама имају поред броја или имена и знак организације. Наравно и ова организација има чланске значке и картице.

У Италији такође постоји неколико сличних организација које представљају групе волонтера које се баве заштитом човекове околине, животиња, пружања различитих врста помоћи. И све у свом називу имају реч полиција, полицијска, и слично. И све имају своје чланске легитимације и значке.

ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА ПОСТОЈИ ОД 2012 ГОДИНЕ У ИТАЛИЈИ

У Немачкој, Француској, Швајцарској такође постоје сличне тако да горе наведене организације и још велики број њих представљају само мали део струковних удружења која су можемо рећи подгрупа цивилног сектора безбедности. Постоје НВО која се баве искључиво критикама служби безбедности, неке се баве искључиво израдом предлога закона и подзаконских аката а неке као ИПО раде на стварaњу већег поверења грађана у систем безбедности Србије као и едукацијама грађана из различитих области које безбедност као наука покрива.

У Србији постоји више од 10 сличних организација које раде са мањим или већим успехом. Неке од њих су  :

Балканска Полицијска Асоцијација БПА –  ЕПА Лазар Оџић

Европска Полицијска Асоцијација ЕПА -Мануел Матејић

Европска Полицијска Организација ЕПО – Вук Ментовић

Глобална Полицијска Асоцијација ГПА- Бобан Јовановић

Еурополицијска Федерација-

Светска Против Терористичка Полицијска Организација ЦТО- Драган Пантић

Уједињена Европска Полицијска Организација УЕПО 

Интернационална Полицијска Асоцијација ИПА- Пантелић

Струковно Удружење Сектора Безбедности СУСБ- Дејан Милутиновић

Центар за Истраге Безбедност и Одбрану ДБА – Стеван Ђокић

Међународна Безбедоносна Асоцијација ИСА – Сања Михајловић

Безбедоносни Биро- Ненад Падори

ИБССА Биро против трговине људима- Жељко  

 

Већина поседује слична чланска документа. И у свакој организацији се потписује документ којим се члан упознаје да је у питању чланска значка промотивног карактера, односно сувенир чијом куповином тј. донацијом се помаже рад удружења односно организације. Са појединима сарађујемо са некима који нису активни не. Али о томе ко како ради најбоље је информисати се на сајтовима тих организација или их посетите. Наше мишљење је да ове организације као и више од 25 синдиката Полиције ОД КОЈИХ ВЕЋИНА ПОСЕДУЈЕ ЧЛАНСКЕ ЗНАЧКЕ који делују у оквиру Министарства Унутрашњих Послова само показују демократичност друштва и ништа друго и да управо ове организације могу утицати на бољи однос грађанин службе безбедности и подизању безбедоносне културе у Србији. ИПО је путем трибина и курсева на којима је током 2018, 2019,2020, 2021, 2022 било присутно више стотина људи дао свој допринос.

Због прича о могућој злоупотреби дајемо вам упоредни приказ наше чланске значке и званичне значке МУП Србије.

                                                                                            ИПО ЧЛАНСКА ЗНАЧКА ЛОГО ОДНОСНО МЕТАЛНИ ДЕО ЈЕ РЕГИСТРОВАН КАО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА ИПО У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И САД О ЧЕМУ ВИШЕ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА НАШЕМ САЈТУ ШТО ЈЕ ДОКАЗ ДА НЕ НАРУШАВА ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ ЗНАЧКЕ МУП СРБИЈЕ

 

                                                                                            ИПО ЧЛАНСКА КАРТИЦА

                                                                                               МУП СРБИЈЕ ЗНАЧКА

                                                                                      МУП СРБИЈЕ ЛЕГИТИМАЦИЈА

А што се могућих злоупотреба чланских легитимација тиче, то питање је превазиђено настанком интернета. Данас на ибеју и десетинама других сајтова можете за 30-40 долара што је много мање новца него потребна донација за нашу чланску значку купити значке свих полиција, војски, тајних служби на свету. Довољно је у претраживачу унети police badge for sale.