СУМИРАЊЕ РЕЗУЛТАТА ИЗ ОБЛАСТИ БЕЗБЕДНОСТИ 2021

Председник ИПО Србија Др Илија Животић http://www.ilijazivotic.com био је гост већине телевизија са националном фреквенцијом првих дана 2022 године у којима је говорио о резултатима из области безбедности у 2021 али и изазовима који нас очекују у 2022 години.

Када се ради о најзначајнијим успесима српсих служби безбедности, Животић је навео да је хапшење организоване криминалне групе (ОКГ) Беливук Миљковић. Хапшењем ове групе без иједног испаљеног метка МУП и БИА  су показали изузетну организациону способност чиме су задали једну врсту домаћег задатка својим колегама у иностранству који имају много већа материјална средства на располагању.

Стављање прислушних уређаја у возила која су 24 часа надгледана од стране обезбеђења ових опасних криминалаца заслужује да се нађе у приручницима свих будућих генерација обавештајаца.

Овом акцијом наше службе безбедности су успеле да елиминишу криминалце који су терорисали град, привреднике и претили политичарима, сасекли њихове везе са појединим страним обавештајним службама које су им били покровитељи и оно што је најважније сачували живот председника Србије који им је био мета и за кога је био намењен један од пронађених снајпера.

Следећа заиста веома важна акција полиције била је повезана са претходно наведеном, а тиче се хапшења неколико високо позиционираних припадника полиције који су између осталог пружали логистичку подршку ОКГ Беливука, али и још многим другима чиме су стекли огромно богатство и практично претили да постану служба у служби. Један број се нашао иза решетака а много већи број је смењен и постављен на радна места са којих неће имати никакав утицај на оперативне мере и радње које МУП спроводи.

Као један од ретких стручњака који потенцира економске чиниоце безбедности , др. Животић је изнео анализу економских успеха Србије у претходној години. Према њему није могуће адекватно се борити са криминалом уколико економија стагнира или назадује. Напротив такве ситуације само погодују настајању ОКГ. Србија је на том пољу остварила веома добре резултате. Повећање просечне зараде у сред корона кризе, велики инфраструктурни пројекти који се огледају у изградњи чак 10 аутопутева и брзих саобраћајница, више десетина фабрика  и смањење стопе незапослености на историјски минимум су економски чиниоци који су на посебан начин подигли безбедност друштва у целини.

 

Када се ради о безбедносним изазовима који нас очекују, Животић сматра да ће највећа претња бити у виду притисака око признавања независности КиМ али и притисака да се смањи подршка Републици Српској. Организовани криминал је сасечен и сва је прилика да нам од ОКГ неће претити већа опасност уколико се реформе у МУП буду спровеле како треба и из службе буду отерали сви који су се бавили мутним радњама, стекли богатство и моћ шурујући са криминалцима све са намером да изграде паралелне структуре и постану држава у држави.