ТРИБИНА У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

У среду 13. марта са почетком у 18 часова одржана је трибина на иницијативу општине Стари Град под називом Интернет као опасност савременог доба. Препознајући актуелност али пре свега важност теме, одазвали смо се позиву за заједничко организовање и наравно са нашим сарадницима узели активно учешће.

Након уводних речи представника општине Николе Вилотијевића и представљања излагача и њихових организације од стране члана надзорног одбора ИПО Антонија Човића реч је добио Илија Животић председник Струковног Удружења Интернационална Полицијска Организација. Излагање Животића било је под називом Злоупотребе интернета у терорисичке сврхе. У 45 минута интерактивног излагања Животић је упознао грађане са начинима коришћења различитих врста сајтова, онлајн платформи, друштвених мрежа и апликација од стране екстремистичких група за потребе радикализације, врбовања и на крају слања у ратом захваћена подручја. Младе у публици је највише интересовало како екстремисти и терористи долазе до података, како проналазе своје симпатизере на друштвеним мрежама али и које опасности вребају на Дарк Вебу.

Након тога реч је добио Предраг Николић председник ИСЦ и директор фирме Кугуар Секјурити која се између осталог бави обезбеђењем основних и средњих школа. Господин Николић који је због природе посла којим се бави изузетно упућен у све врсте вршњачког насиља, посебну пажњу је посветио насиљу преко друштвених мрежа и све популарнијих вибер група. Младима је скренута пажња да нема разлике у онлајн и физичком насиљу да су последице озбиљне у оба случаја и да насиље на друштвеним мрежама често прераста у различите облике физичког насиља.

Завршну реч имала је госпођа Хајрија Рамадани председник удружења жртава насиља Хајр. У свом излагању које је имало изузетан саветодавни карактер усмерен на младе људе присутне у публици, госпођа Рамадани је изнела неколико примера са којима се сусретала током рада са својим удружењем а који се тичу насиља на друштвеним мрежама и последицама са којима се суочавају читаве породице младих против којих је то насиље било усмерено наглашавајући да су жртве не само појединци већ читаво њихово блиско окружење, родитељи, браћа и сестре и блиски пријатељи.