САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом оптужби на рачун припадника Жандармерије да су употребили прекомерну силу, Струковно Удружење ИПО након неколико дана анализирања јавно доступних снимака везаних за дешавања око и у згради РТС-а даје следеће саопштење :
Жандармерија се понашала крајње суздржано.
Употреба силе је била крајње минимална иако су околности давале да се сходно законским овлашћењима примени знатно већи степен физичке силе.


Не улазећи у политичке мотиве демонстраната мора се водити рачуна о јавном реду и миру, заштити приватне и државне имовине. Не постоји држава на свету која би дозволила да демонстранти из ма којих мотива упадају у јавне институције и физички се обрачунавају са запосленима. Јер то је супротно демократији, то представља анархију. А полиција и жандармерија су управо ту да спрече појаву анархије. Опет напомињемо, какви год да су политички мотиви.
Такође лишавања слободе изгредника је дужност и обавеза свих припадника полиције. Свако ко руши, наноси штету, ко има у рукама опасно оруђе којим може да повреди себе или другог мора бити лишен слободе. Поготово ако је маскиран и не може се утврдити идентитет. Таква лица се свуда на свету приводе. Довољно је погледати извештаје о броју приведених након демонстрација у Бриселу, Лондону или Паризу градовима који важе за престонице демократије.
На крају, поштујући право на исказивање незадовољства кроз мирне протесте из различитих разлога грађана а којих сваке године има у Београду у знатном броју без повређених, без материјалне штете позивамо критичаре жандармерије да направе разлику између мирних протеста као легитимних облика политичког деловања и рушилачких демонстрација као облика политичког  насиља  које представљају опасност за живот и материјална добра која по закону штите управо припадници полиције и жандармерије.