КРАЂА ВОЗИЛА ПРЕКО KEYLESS ТЕХНОЛОГИЈЕ

Данас упозоравамо грађане на један новији начин крађе аутомобила. Наиме упоредо са развојем различитих технологија заштите возила, развијају се и методи савладавања препрека које власници љубимаца користе да их сачувају. Неретко се може прочитати да организатори крађа возила управо у своје аутомобиле уграђују најнапредније системе како би у неком заштићеном месту могли да се посвете проналажењу мана и неутралисању истих.

Луксузни модели аутомобила се све више краду уз помоћ технологије , лаптоп је заменио обијачки алат. До скоро су се врата и аларми гасили бушењем врата у којима се налазе електроинсталације, луксузни аутомобили су били крадени коришћењем камере на заднњим вратима итд.

Данас су разбојници отишли корак даље и одлучили да напредне технологије инсталиране у возилима искористе за лакше отварање врата. У видео снимку чији вам линк дајемо а који је објавила полиција Западног Минланда виде се два криминалца који краду до јуче неосвојиви Мерцедес.

Наиме они имају уређај који може кроз стакло, зидове да покупи сигнал кључа аутомобила у коме постоји сиситем KEYLESS који служи за откључавање и паљење возила без употребе кључа. Овај систем нажалост постоји у огромном броју возила направљенима после 2010 године. Уз помоћ уређаја за хаковање кључа сигнал се шаље до другог уређаја који је у непосредној близини возила и тај други уређај глуми кључ и отвара врата аутомобила и стартује мотор без лаптопа и коришћења ОБД џека који већина власника онеспособи.

У чему је проблем ? Већина људи која је последњих година уграђивала аларм исти је везала за кључ аутомобила, аларм се налази у самом кључу дакле када се врата закључају пали се аутоматски и алрам и обрнуто нажалост, када се уз помоћ хаковања кључа врата откључају аутоматски се гаси и аларм.

Решење постоји. Треба прибећи уградњи аларма као некада. Дакле одвојити аларм од кључа, имати још један привезак. Можда нас то враћа визуелно 10 година уназад али нам спашава аутомобил. Такође на тржишту се већ могу наћи заштитне кесице за кључ кроз које зраци уређаја за хаковање не могу да прођу.

Напомена. Овакви уређаји за крађу возила се могу користити и за скидање новца са картица које су предвиђене да се само наслоне на читач, за које се не укуцава пин приликом куповине. Предлажемо набавку истих, коштају око 70 динара у слободној продаји.

линк за видео

https://youtu.be/bR8RrmEizVg