РАДНИ САСТАНАК НА ПОЛИЦИЈСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ

Данас је у објекту Министарства Унутрашњих Послова у Земуну , некадашњој Вишој Школи а данас Криминалистичко Полицијском Универзитету ( КПА) одржан први радни састанак представника МУП Србије и организација цивилног друштва и струковних удружења.

Наше удружење представљао је Вук Ментовић. Било је присутно више од 20 НВО и струковних удружења, удружења тужилаца и полицијских синдиката.

На састанку су договорени даљи кораци у формирању нацрта закона. План је да се сваки део нацрта посебно обради и да заинтересоване стране дају своје виђење, примедбе, замерке и предлоге. Први следећи састанак биће посвећен камерама односно паметном видео надзору као и заштити података о личности и требало би да се одржи половином октобра месеца.

Сматрамо да је овакав приступ одличан, јер је закон заиста дугачак, има пуно нових ствари и на овај начин заинтересоване стране ће имати сасвим довољно времена да проуче поглавље по поглавље и да дају коментаре са своје стране. Ово је иначе први пут у историји српске полиције да се јавна расправа спроводи на овакав начин и ИПО сматра да је то заиста велики напредак у владавини права и да је заиста за сваку похвалу.

Подсећамо наше чланове да ћемо ми присуствовати сваком састанку и дати наше мишљење о темама које буду на дневном реду.