Марија Шутуловић испред ИПО говорила је за емисију ’’На месту злочина са Машаном’’

 

Поводом стравичног убиства у Бору које се догодило 24.септембра, када је жену убио пушком невенчани супруг, испред фризерског салона у коме је радила, Марија Шутуловић говорила је о породичном насиљу и узроцима, за емисију ”На месту злочина са Машаном”. 

Убиство се догодило наочиглед сведока, након расправе у фризерском салону, када је жена одбила да се помири са бившим невенчаним супругом. Након тога, он се вратио до аута, узео кратеж са којим је ушао у фризерски салон. Жена је истрчала из фризерског салона, али нажалост, он ју је сустигао и упуцао у главу. Иза себе је оставила троје деце.

Насиље у породици је најчешћи облик насиља над женама. Између  40 и 70 % убистава где су жртве биле жене, починиоци су били њихови мужеви или вереници. Насиље над женама које врше њихови партнери најчешће остаје непријављено полицији, трајно је, широко распрострањено, на основу традиционалних механизама окривљавања жртве, а по основу друштвених стереотипа. Многе жене остају у зачараним круговима насиља, јер нису оснажене довољним ресурсима и знањем о томе како могу приступити својим правима и користити их. Стручне организације цивилног друштва које се баве питањима насиља над женама имају велики значај у спровођењу превентивних активности у локалној заједници, са циљем спречавања насиља, као и подстицању жена да пријаве насиље у породици. Веома су важне едукације грађана о правима и начинима на које да их остваре, како да препознају насиље и одговоре на адекватан начин.

Статистика каже да једна од три жене трпе насиље. Било у виду тзв. “ћушки”, класичног пребијања, психолошког иживљавања или сексуалне агресије. Око 70% тог насиља је од стране члана породице, најчешће мушкарца из блиског окружења. Насиље најчешће чине супрузи, бивши супрузи и ванбрачни партнери и то у 78% случајева. На другом месту су синови 9%, а на трећем очеви 4,2%. Ћерка се у улози насилнице јавља у 2% случајева, дечко у 1,8%, а мајка и свекрва у 1,6%.

НАСИЉЕ ЧЕСТО ОСТАЈЕ „НЕВИДЉИВО“ СВЕ ДОК СЕ НЕ ДЕСИ ТРАГИЧАН ИСХОД, а забрињава и податак да је сваке године око 30 жена убијено због насиља у породици, највише оних које су годинама трпеле насиље у породици.

 

КАКО МУШКАРАЦ ПОСТИЖЕ ДУГОТРАЈНО НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА?

 

* ИЗОЛАЦИЈА : Разним методама изолује жену од породице, пријатељица, спољног света… Изолација има много облика: искључивање телефона, закључавање жена, вређање пред пријатељима, одузимање докумената…

* МОМЕНТИ “НЕЖНОСТИ” : Мушкарац има моменте када је љубазан и нежан до следећег чина насиља. Купује јој цвеће, парфеме, изводи у шетњу, деци купује поклоне, да јој пољубац… Тим позитивним понашањем и обећањима даје жени наду да ће се променити. Током времена ови тренуци су све ређи.

* ПОТПУНА КОНТРОЛА : Циљ насилника је контрола над женом. Насилник се најчешће поставља као врховни контролор који одлучује у свим ситуацијама када се ради о женином животу. Он одлучује шта она треба да ради, шта да говори, шта да мисли, када да телефонира, колико новца јој је потребно. Она обично мора да му полаже рачун за све што ради. Ову контролу пласира као његову љубав и бригу за њом.

* ЗАСТРАШИВАЊЕ : Једна од успешних техника контроле. Насилник постиже контролу непрестаним застрашивањем: спалићу ти косу, бацићу те са крова, исећи ћу те на комаде, наћи ћу те куд год да одеш… Често се те претње односе на децу или на вама блиске особе: родитеље или сестре и браћу.

 

 

ЗАШТО ЖЕНЕ НЕ ПРИЈАВЉУЈУ НАСИЉЕ?

 

– ”Последњи напад није био толико озбиљан да би захтевао интервенцију полиције”, каже 37% испитаних жена, жртава породичног насиља.

– ”Било ме је срамота”, разлог је за чак 35,6% испитаница.

– ”Било ме је страх да ће се насиље поновити”, изјавило је 14,4% жена.

– ”Нисам знала како да пријавим насиље”, навело је свега 2,4% жена. 

 

Снимак прилога можете видети на линку :

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ru2JZvtsCXk

 

https://www.youtube.com/watch?v=0jFEDcylQA8

 

Целу емисију можете погледати овде : 

 

https://www.prva.rs/web-tv/info/na-mestu-zlocina/90345/na-mestu-zlocina-sa-masanom-28092021/327308/na-mestu-zlocina-2809

 

Овим путем се захваљујемо на веома професионалној сарадњи комплетној екипи емисије и господину Машану Лекићу, као и дописништву из Зајечара који су урадили прилог, и наставићемо сарадњу и надаље.  

 

Председник ИПО Србија

Доц. др Илија Животић