ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ПОЛИЦИЈИ

Иако је интервенцијом Председника Александра Вучића нацрт закона о унутрашњим пословима повучен из процедуре дужни смо да саопштимо наше мишљење о истом.

Закон као закон, када се ради о тако великом министарству у коме се сваког дана склопи али и раскине известан број радих односа, где је свакодневно велики број припадника на годишњем одмору или боловању, где сваког дана неко од припадника буде награђен или кажњен, где свакога дана неко буде унапређен или смењен са функције не може бити идеалан. Једноставно, МУП је изузетно живо министарство и то треба да буде полазна основа сваке критике. Увек ће бити незадовољних чланова неког синдиката, увек ће бити неких припадника цивилног друштва који ће желети другачија решења и наравно увек ће бити старешина које ће желети чвршћу руку и шира овлашћења. Тако је у свим полицијама света па нисмо ни ми изузетак.

Али оно што је најбитније када се доносе овако важни закони то је да они буду адекватни тренутку у коме се држава налази чији је МУП један од стубова као и самој ситуацији и атмосфери у Министарству.

Не улазећи у то да ли је ово адекватан политички тренутак са обзиром на предстојеће изборе, ми сматрамо да јесте добар тренутак за доношење новог закона. Ипак је било доста ствари у важећем које су на неки начин превазиђене али и још важније појединих елемената који су изостављени.

Како смо ми генерално као патриотска организација наклоњени ставу да полиција треба да буде чврста и без утицаја страних амбасада и невладиних организација које оне финансирају даћемо коментар на оне делове повученог закона који нам се допадају.

Пре свега задовољство нам је што се овим законом даје предност при запошљавању категорији која је дефинисана као деца палих бораца. То значи да деца и полицајаца и војника који су изгубили животе бранећи државу од криминала и терориста и служећи својој домовини имају предност при запошљавању уколико наравно прођу безбедносну проверу. Патриотски зар не ? Уосталом тако се и мотивишу нови нараштаји да конкуришу за посао у полицији знајући да уколико им се нешто деси да ће њихови наследници, ћерке и синови имати могућност запошљавања. Е, сад. Да ли верујете да су невладине организације на јавној расправи у Београду напале овај део закона наводећи да је дискриминаторски према другим лицима ??? Чекајте мало, а изгубљен живот, одрастање без једног родитеља, зар то није довољан елемент за ту децу да би могли да се запосле ? Да неће те НВО да им помогну да се запосле негде или да их запосле код себе ? Заиста срамотна примедба.

Следеће, допало нам се увођење нових чинова. То омогућава полицајцима који су на пола радног стажа достигли по сада важећем закону максималан чин и плату, да наставе да напредују до краја каријере. На тај начин радни елан не престаје након 15 година већ може трајати до саме пензије уз адекватне едукације и залагање на послу.

Ознаке презимена на деловима униформе. Много НВО али и опозиционих активиста су намерно погрешно интерпретирали овај део закона говорећи да полицајци више неће носити плочицу са презименом већ са шифром. Што је чиста лаж. Напротив, сада имамо ситуацију да приликом интервенције од стране САЈ и специјалаца СБПОК ви као лице које хапсе немате појма ко вас је хапсио јер они тада немају униформе са презименом, или када вас хапсе у цивилу полицајци у панцирима такође. И онда уколико дође до прекомерне употребе силе, ви не знате кога да пријавите када сви исто изгледају. Одредбама овог закона то би се променило па је тако предвиђено да свако од тих полицајаца буде означен јединственом кратком шифром која би била на видљивом месту сваког дела униформе, кацига, панцир, кабаница итд. И тако са једне стране идентитет припадника специјалне јединице је заштићен а са друге оштећени има могућност да поднесе пријаву против тачно одређеног припадника и да уколико он буде осуђен на крају и сазна његов идентитет.

Паметни видео надзор остављамо за крај. Ову опцију смо бранили од самог почетка, односно од најаве да може бити постављен пре неколико година. Два су разлога зашто га подржавамо. Борба против тероризма и борба против педофилије. Уколико се у њега унесу сви терористи из свих могућих база и софтвер за препознавање буде активан у близини владиних зграда и тргова и на свим граничним прелазима посао терористима ће у много чему бити отежан.

Што се тиче борбе педофилије ми смо добили замерке појединих НВО које се тобоже боре за људска права и слободе да претерујемо…да лице које одслужи казну затвора за педофилију има иста права као неко ко није осуђиван. На први поглед, са правне стране тачно. Може да гласа, конкурише за посао, да извади пасош и отпутује. Али није баш тако ! Јер лице осуђено за педофилију нема исту слободу кретања као сваки обичан човек. Осуђивани педофили имају забрану приласка објектима у којима бораве деца ! И не могу засновати радни однос у њима, односно уколико конкуришу и провером преко министарства правде се установи ( право да траже проверу да ли се неко налази у регистру педофила имају права све школе, вртићи, играонице) да се налазе у регистру послодавац има право да их одбије за посао. ПРЕМА ТОМЕ ПЕДОФИЛИ НЕМАЈУ ИСТА ПРАВА КАО ДРУГИ ГРАЂАНИ МАКАР РОБИЈАЛИ 50 ГОДИНА !!!!

Сада замислите ситуацију да се педофил шуња око вртића или школе. Нико не обраћа пажњу на њега па ни патрола ни обезбеђење јер не пише му начелу какав је монструм. А они су углавном углађени и фини са манирима, нежни и осећајни како би успели да привуку неко дете. Касније се претварају у звери. Сада замислите да је у софтвер паметног видео надзора убачена фотографија и да га он препозна у близини дечије установе ? Крај, одмах бива ухапшен а дете спашено. Зато подржавамо паметни видео надзор. 

На крају, сматрамо да је закон могао бити дорађен примедбама и сугестијама заинтересованих страна али и члановима надлежних одбора Народне Скупштине као и могућим амандманима народних посланика. У сваком случају пружамо подршку министру Александру Вулину у борби против свих видова криминала јер смо дубоко уверени да му је безбедност грађана приоритет.

наставиће се….

Аутор

Доц. др Илија Животић