ПОЗИТИВАН УТИЦАЈ БОРИЛАЧКИХ ВЕШТИНА НА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ

Утицај борилачких вештина на децу и омладину

Уопштено бављење спортом представља пут здравог начина живота. Али шта је ту специфично за борилачке вештине и зашто су баш оне веома потребне у данашње време. Овде дакле не говоримо о борилачким спортовима. Не говоримо о надметањима, такмичењима или било каквом развоју такмичарског духа код деце. Свесни смо да је бављење спортом здраво. За тело је доста тога здраво. Али када размислимо о развоју оне најбитније стране у данашње време, психе, можемо јасно да видимо одређене групације људи окружених око одређених спортова. Знамо да са надметањима долази до ривалства, лошег бодрења деце од стране родитеља, или негативног форсирања где се уз све те притиске развија лоша страна код вежбача. Са једне стране у свим тим такмичарским спортовима можемо видети и фер плеј али исто тако и добар део недоличног понашања и негативног утицаја на децу. Колико сте пута чули псовке упућене тренерима, судијама и слично. Прво од родитеља а затим од деце која све то усвајају.

Дакле као што видимо спортови неминовно доносе и ту једну лошу страну која негативно утуче на личност детета. Са друге стране имамо борилачке вештине где је једино надметање, надметање са самим собом. Где се деца од почетка уче поштовању хијерархије како кроз рангирања у клубовима (по појасевима) међу вежбачима тако и према њиховим тренерима односно Сенсеијима (сенсеи=учитељ). Од првог дана тренирања деца се уче реду и дисциплини, послушности, оданости клубу, поштовању хијерархије, хуманости (јер су све вештине од бруталних техника борења, хуманизоване и повреде сведене на минимум), здравом другарству без ривалства…

Дакле, када говоримо о бенефитима борилачких вештина, заиста бисмо могли писати данима. Наравно поред позитивног утицаја на личност, имамо и ту праву страну тих вештина а то је употребна вредност у самоодбрани. Међутим, кроз тренирање таквим вештинама као што су аикидо, аикибудо, каратедо (не спортски карате), иаидо, кендо, традиционални ђу ђуцу, реални аикидо и слично, деца толико позитивно развијају своју личност да никада не дођу у ситуацију да ту вештину и употребе на улици. Да борилачке вештине стварају здраву децу, па и читаву нацију, пример су нам источне земље Јапан и Кина.

Код њих су борилачке вештине толико укорењене у свакодневни живот да се та филозофија толико оцртава и на школство и у бизнис свету. Примера ради, у Јапану школе немају чистачице, јер деца уредно одржавају свој простор чистим и уредним као и своје Дођое (дођо=сала за вежбање). Тај пример одржавања чистоће се учи још од првих корака кроз борилачке вештине. То је само један од многобројних примера позитивног утицаја борилачких вештина на васпитање деце. Борилачке вештине развијају и тело и дух.
Здраво дете, значи здраву зрелу особу, а здрава зрела особа значи здраву нацију.

Аутор:

Младен Буразеровић

Главни ИПО Инструктор борилачких вештина на међународном нивоу

(мајстор борилачких вештина; први српски самурај)