МАРИЈА ШУТУЛОВИЋ ГОСТ НА ТВ КУРИР

Марија Шутуловић гост на Курир ТВ у емисији ,,Усијање дана”

 

17.јуна 2021. године, наша чланица, Марија Шутуловић, клинички психолог и саветник председника ИПО за превенцију породичног и вршњачког насиља, преко видео линка је била гост емисије ,,Усијање дана” на КУРИР ТВ-у. Гост у студију била је Весна Станојевић, координарторка Сигурне куће.

Главне теме су биле насиље над женама и децом, и жене и деца као жртве, шта претходи разводима, шта претходи насиљу и које су последице, психолошки профили насилника и начин испољавања насиља, разлози одузимања деце од стране Центара за социјални рад и пропусти у раду институција, начини на које се додељују старатељства, да ли је и колико помогао Закон о спречавању насиља у породици донет 2017.године и какве су статистике по питању броја убијених жена и броја случајева насиља у породици који су пријављени након доношења закона.

Између осталог, говорило се о конкретном случају који се десио у вези малолетне 9-годишње девојчице где је отац добио привременом мером старатељство иако је претходно мајка била старатељ, о коме се ових дана пише у медијима, као и случај из Прокупља где је муж покушао да убије жену а затим себе, где је жена преживела а насилник не. 

Осим овога, Марија Шутуловић се на све ове теме осврнула пре свега као стучњак из области менталног здравља, а затим је као један од примера поступања установа у ситуацијама развода испричала свој пример, на који начин јој је била одузета ћерка, шта је претходило томе, како је све изгледало, како се и колико дуго борила да ћерку врати кући, и које су последице свега што се десило.

 

ПОДСЕЋАМО ВАС : 

* Насиље не треба трпети!

* Насиље треба пријавити!

* Насиље није приватна ствар! Не окрећите главу! 

 

Ако сте пропустили да гледате емисију, можете је видети на следећем линку :

https://www.kurir.rs/tv/emisije/usijanje-dana/14780/usijanje-dana-17-06-2021

или прочитати текст на сајту Курира

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3711357/zene-i-deca-kao-zrtve-kome-je-najteze-kada-dodje-trenutak-davanja-starateljstva-usijanje-dana