НЕ ОСТАВЉАЈТЕ ДЕЦУ ЗАКЉУЧАНЕ У КОЛИМА

Пре неколико година у Кошутњаку сам затекао дете од неких 6-7 година закључано у колима са подигнутим прозорима. Док сам размишљао шта да радим, наишао је отац кога сам препознао из краја и који је био сав у паници јер је сунце већ добро упекло а он није знао где му је кључ. Испоставиће се да је остао у колима која су се закључала након његовог изласка. По његовим речима, он је изашао да друго дете одведе у вртић где се непланирано задржао око сат времена, мислећи да је друго дете безбедно јер је ауто у хладу. Нажалост, сунце се за тих сат времена доста померило што је довело до изузетно велике температуре у колима. Малишан је био свестан али сав знојав и видно узнемирен. Позвали смо његову супругу до које сам буквално одлетео возећи знатно брзо не би ли узео резервне кључеве. За то време отац је остао уз прозор како би разговарао са дететом и колико толико га смирио. Имали смо договор да уколико види да се дечак губи да одмах разбије један од прозора и позове хитну помоћ. На срећу ја сам се брзо вратио, дете смо извукли из ужареног возила и све се завршило најбоље могуће. Нажалост, није увек тако…

Сваке године велики број деце у свету страда због немара својих родитеља а још већи број претрпи велике трауме. Иако се родитељима чини да ће се брзо вратити, да није тако вруће, да је ауто у хладу врло често много тога крене у нежељеном смеру.

Пре свега родитељи морају схватити да је дечији организам много слабији и осетљивији од организма одрасле особе. Свака промена температуре утиче и на одрасле а камоли на децу. Пажљиво прочитајте следеће бројеве до којих су дошле организације које су се на озбиљан начин бавиле овом тематиком.

Уколико је спољња температура 35 степени што је уобичајена летња температура уколико возило оставите у хладу у року од сат времена ваше возило ће имати следеће температурне карактеристике :

унутрашња температура 38, волан 42, седишта 41

Уколико је возило на сунцу онда су параметри забрињавајући :

унутрашња температура 47, волан 53, седишта 51 !

У преводу, двогодишње дете добија топлотни удар за 60-120 минута !

Симптоми су умор, вртоглавица,  врућа кожа, црвена кожа ,тахикардија, отежано дисање, губи се свест.

У оваквим ситуацијама сваки тренутак је битан и живот детета може бити озбиљно угрожен.

Уколико се нађете у оваквој ситуацији одмах позовите хитну помоћ !

За крај да поновимо : 

НИКАДА НЕ ОСТАВЉАЈТЕ ДЕЦУ САМУ У КОЛИМА БЕЗ ОБЗИРА НА ГОДИШЊЕ ДОБА ИЛИ СИТУАЦИЈУ. НИШТА НА СВЕТУ НИЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД ВАШЕГ ДЕТЕТА !