POSTUPCI U SLUCAJU IZNENADNOG NAPADA

Poslednji incidenti koji su se desili na Vračaru kada je muškarac naoružan automatskom puškom i maskiran fantomkom uleteo u prepun kafić ali i kada je ljubomorni muž sa automatskom puškom uleteo u prostorije Osnovne škole Sava Šumanović u Erdeviku usmrtivši suprugu  nakon što je ubio čoveka za koga je sumnjao da joj je ljubavnik podsetili su nas nas  na situacije koje često viđamo na stranim televizijama. U SAD se ovakvi slučajevi dešavaju u proseku 29 puta godišnje i samo u 2019 u njima je stradalo 50 osoba uz još 197 ranjenih. Nekoliko policajaca je izgubilo život u obračunu sa napadačima. Mete napada bile su škole, tržni centri ali i objekti privatnih kompanija. Dok je na Balkanu uvek u pitanju mafijaški obračun u Americi su to napadi mentalno poremećenih osoba ali i studenata koji su bili izloženi nekoj vrsti torture ili diskriminacije ili pak su napad izveli nekadašnji zaposleni kojima je prethodno uručen otkaz ili su imali neke privatne probleme.


Sa druge strane u Velikoj Britaniji i zapadnoj Evropi ovakvi napadi se gotovo uvek dovode u vezu sa terorizmom. Od kada su terorističke organizacije Al Kaida i ISIS izgubile snagu i finansijsku podršku, one teže i nažalost često uspevaju da putem interneta radikalizuju mlade osobe koje novinari popularno nazivaju usamljenim vukovima i koji izvode ovakve napade. Primetno je da se radikalizacija koja prethodi ovakvim napadima dešava vrlo često i u pretrpanim zatvorima Velike Britanije. Na teritoriji ove države se u poslednjih nekoliko meseci desilo nekoliko napada gde je osim vatrenog oružja korišćeno i hladno oružje odnosno noževi i mačete. Napadači bi otišli u popularan Pub ili šetalište i krenuli da nasumično pucaju a po nestanku municije koristili bi noževe.
Ono što je karakteristično za ovakve vrste napada je da se žrtve biraju nasumično, ne postoji nikakav plan samog napada pa se čak i mesto bira ad-hoc. Takođe napad traje nekoliko minuta i vrlo je intenzivan. U najvećem broju slučajeva završava se dolaskom policije koja usmrti napadača a neretko napadači izvrše i samoubistvo.
Pregledom snimaka nakon izvršenih napada i analizom postupaka napadača i žrtava napada ustanovljeno je da veliki broj ljudi strada ili bude povređen usled panike i nekontrolisanog ponašanja. Iz tih razloga Internacionalna Policijska Organizacija IPO Srbija je po uzoru na kolege iz SAD napravila kurs koji se sastoji od praktičnih saveta u slučaju ovakvog napada. Kurs smo nazvali Iznenadni napad – preživljavanje i naišli smo na zaista dobar odziv kod odgovornih lica u poslovnim sistemima ali i što je veoma interesantno i kod običnih građana .