ДАН СЕЋАЊА НА СУДИЈУ ФАЛКОНЕА

Слика непосредно након напада23. Маја 1992 године припадници Сицилијанске мафије извели су напад поставивши више од 500 килограма експлозива испод аутопута ка Палерму и усмртили судију Фалконеа, његову супругу и три припадника обезбеђења док их је још неколико повређено.

Напад је одјекнуо у целом свету због своје безобзирности и начина на који је изведен. Убијала је мафија и раније али никада овако, на овај начин и овако високо позициониране судије. Непосредно пре напада судија Фалконе је учествовао у стварању конвенције УН о борби против организованог криминала и постао саговорник многих значајних појединаца али и представника других држава у борби против криминала.

Две недеље касније мафија је убила аутобомбом и његовог најближег сарадника и партнера судију Борселина којима су захвални грађани насликали огроман мурал. Та два догађаја срушила су позицију мафије коју су филмови стварали код обичних људи. Ти исти обични људи који су мафију и мафијаше гледали кроз филмове коначно су видели њихово право лице. Управо због притиска обичних грађана Италије влада у Риму је спровела највећу анти мафијашку акцију уз помоћ војске које се задржала на Сицилији 6 година. Тако је овим нападима уствари започео крај мафије какву смо знали до тада. Наступио је крај организацији која је настала 1870 на Сицилији и која је временом постала део тамошњег фолклора и обичаја.

Данас мафија није ни изблиза тако јака и организована као пре напада на судију Фалконеа .Организација која је измислила сарадњу са политичарима и пљачкање јавних фондова за изградњу инфраструктуре кроз надуване цене и непостојеће радове је на коленима. Захваљујући пре свега закону о пореклу имовине који је постао узор свим законодавствима на свету  али и институцији заштићеног сведока власти ситуацију држе под контролом. Заплене великог броја некретнина, компанија, и робе последњих 20 година мере се у десетинама милијарди еура. Укупне пресуде прелазе 1000 година затвора. А Палермо више није престоница мафије. Сада је туристичка атракција.