ПОСЕТА ВОЈНОМ МУЗЕЈУ НА КАЛЕМЕГДАНУ

РАТНЕ ПУКОВСКЕ ЗАСТАВЕ

Прелеп двадесет први септембарски дан искористили смо за шетњу по Калемегданској тврђави и посети Војном музеју.

НАШ ЧЛАН И САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА АНТОНИЈЕ ЧОВИЋ

Иако је већина већ неколио пута посетила овај музеј, свака нова посета отвара нам нове теме и дискусије о нашој прошлости, искушењима и подвизима са којима се сусретала војска Србије.

СИНИША ЂУРКОВИЋ ИЗ АЛИБУНАРА, РАДНИК ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД И НАШ ЧЛАН ИСПРЕД МОДЕЛА СА УНИФОРМОМ ПЕШАДИЈСКОГ ОФИЦИРА СРПСКЕ ВОЈСКЕ ИЗ 1900 ГОДИНЕ

Овога пута највише смо се задржали код експоната из доба Кнежевине и Краљевине Србије. Било је занимљиво дискутовати о тежини оружја и ефикасности првих панцирних прслука.

НАОРУЖАЊЕ И ОПРЕМА ХАЈДУКА У СРБИЈИ МЕЂУ КОЈИМА И ПРВА ВРСТА ПАНЦИРНОГ ПРСЛУКА
ВОЈВОДСКА ЗАСТАВА СРБИЈЕ
ПАРАДНА ГЕНЕРАЛСКА УНИФОРМА ИЗ 1873 ГОДИНЕ
ЗВОНО И КОРМИЛО СА ПРВОГ БРОДА СРПСКЕ РАТНЕ МОРНАРИЦЕ

Српска војска имала је 51 ратну пуковску заставу током балканских и Првог светског рата. НИКАДА ни једна није пала непријатељу у руке што се никада пре али ни касније није поновило у историји ратовања. Заставе је војсци уручио током 1911 године Краљ Петар Први Карађорђевић. Никада ни једну непријатељ није успео да зароби. 47 застава се чува у музеју, три су војници уништили да непријатељу не би пале у руке . Најславнија, застава гвозденог пука односно Другог пешадијског пука Књаз Михаило првог позиваМоравске дивизије била је погребни покров на сахрани краља Петра Првог Карађорђевића и са њиме је сахрањена.

Следећег месеца нас очекује курс у Црвеном Крсту као и предавање о методама прања новца.