ИПО У ПОСЕТИ ПОМОЋНОЈ ПОЛИЦИЈИ МАЂАРСКЕ

Представници ИПО посетили су помоћну полицију Мађарске о којој можете више сазнати на линку њиховог сајта https://opsz.hu/elnokseg/ .

Ова организација чији би буквални превод био Цивилна Гарда или Цивилна Стража у Мађарској функционише више од 30 година ! Њихова улога је помоћ полицији и помоћ грађанима. Такође они су и мост између грађана и полиције. Ова добровољна ,волонтерска , дакле нема плате, организација броји око 75.000 људи у Мађарској а у Будимпешти их има око 3500. Свакодневно на улицама Будимпеште има неколико стотина особа које заједно са полицијом патролирају, регулишу саобраћај где треба, помажу код саобраћајних несрећа, природних и технолошких катастрофа, учествују у потрагама ѕа несталима и још много тога. 

Располажу са неколико десетина различитих возила, бицикала, мотора каи и специјално обученим псима. Имају велике заслуге за безбедност деце и омладине у близини школа и парковима, помажу старијим суграђанима и слично. Ми смо посетили једну од њихових станица а такође смо се уверили да имају и своје канцеларије у станици локалне полиције. Мађари имају дакле Цивилну Гарду тј.помоћну полицију Polgarorseg, локалну полицију Rendeszt такође ненаоружану, и Rendorseg класичну униформисану полицију која се бави сузбијањем криминала.

Предност оваквог вида волонтеризма је свакако то што их закон Мађарске препознаје , даје им правну заштиту јер се напад на њихове припаднике третира као напад на службено лице. Имају одличну сарадњу са полицијом јер су их ослободили великог дела посла који нема везе са криминалом и успели су да развију патриотски дух код становништва.

Униформе и возила су готово идентичне полицијским и то веома много значи када се ради о превентивном делу посла. Оружје и лисице немају, не раде хапшења, али имају одличне радио уређаје последње генерације којима обавештавају полицију о свему.

Заиста занимљиво искуство захваљујући заменику председника Пал Кардошу који нас је угостио и упутио у њихове активности. Интересантно овакве организације које се састоје од обучених цивила постоје у САД од 1954, Великој Британији, Канади, Естонији, Сингапуру, Аустралији и још неким државама. Грађани и Полиција заједно на задатку за већом безбедности.