ИПО У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА ОКТОБАР 2022

Пре три године, ИПО је први пут био позван на конференцију УНДОЦ-а, представљајући говор оснивача и почасног председника проф. др Илије Животића . Његовим заслугама наставили смо да добијамо позиве и наредним годинама, успостављајући нашу сарадњу са УН. И ове године на конференцији против транснационалног организованог криминала, као и прошле године, ИПО штаб, представили су  извршни председник ИПО др Мареглен Томори и г-ђа Санела Николић генерални директор ИПО, и преседник ИПО Србија,  али и наши представници из наших секција , председник ИПО Црне Горе Магистар Иван Пекић, ИПО Словенија г. Даниел Прастало и ИПО Швајцарска г. Имет Цефлеши.

Конференција Конвенције Уједињених нација против транснационалног организованог криминала (УНТОЦ) отворила је своју 11. седницу, на којој је регистровано око 1500 учесника из 131 земље, укључујући 22 међународне организације.

Отварајући седницу, Гхада Вали, извршни директор Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал, истакла је да „УНТОЦ и његови протоколи представљају моћно оруђе за изградњу отпорности држава и друштава на криминал. Време је да се појача њихова примена , суочавањем са развојем и појавом претњи организованог криминала.”

Током ЦОП11, Конференција је размотрила низ тематских резолуција. Теме које су чекале на решавање биле су имплементација одредби о међународној сарадњи, техничкој помоћи и примени УНТОЦ-а за спречавање и борбу против транснационалног организованог криминала који утиче на животну средину.

Између осталих тематских питања, дискусије ЦОП 11 биле су фокусиране на унапређење међународне сарадње у борби против свих облика транснационалног организованог криминала, укључујући трговину људима, кријумчарење миграната, трговину ватреним оружјем, сајбер криминал, финансијски криминал и злочине који утичу на животну средину.

На маргинама 11. сесије одржано је 68 пратећих догађаја, укључујући догађаје на високом нивоу о трговини људима у конфликтним и кризним ситуацијама, као ио јачању одговора на сајбер насиље над женама и девојчицама у региону Јужноафричке развојне заједнице.

Транснационални организовани криминал се односи на  самостална удружења појединаца која делују на транснационалном нивоу у циљу стицања моћи, утицаја, новчане и комерцијалне добити, у потпуности или делимично на незаконит начин, док штите своје активности кроз образац корупције.

Транснационалне криминалне мреже као што су организоване криминалне групе, трговци дрогом и трговци оружјем понекад деле тачке конвергенције, предузећа или људе да би „опрали“ или претворили свој незаконити профит у легитимна средства.

Електронски надзор, тајне операције и коришћење доушника су најважније технике које су помогле истражним агенцијама у борби против организованог криминала и транснационалног криминала и начина борбе против ове врсте злочина.

Крајем 1990-их, Уједињене нације су нагласиле приоритет нацрта конвенције за решавање глобалних претњи од транснационалног организованог криминала. У децембру 2000. године у Палерму је одобрена и потписана Конвенција УН о транснационалном криминалу.

Протокол има за циљ спречавање и борбу против кријумчарења миграната, као и унапређење сарадње међу државама потписницама, уз истовремено заштиту права кријумчарених миграната и спречавање најгорих облика њихове експлоатације који често карактеришу процес кријумчарења.