ПОДРШКА МУП СРБИЈЕ У РЕШАВАЊУ МИГРАНТСКЕ КРИЗЕ

Реагујући на информације са терена и притужбе наших грађана из Шида и околине али и на злонамерне и тенденциозне  објаве на друштвеним мрежама појединаца који клеветају државу Србију и снаге реда а у којима се говори о преувеличаном  броју миграната и њиховом понашању, праштању кривичних дела, не писању пријава, намери о насељавању у напуштене и слабо насељене делове државе, нарочито у делу наше земље који обухвата град Шид и околину, Министарство Унутрашњих Послова предузело је акцију решавања ситуације. Наиме у околини Шида се налазе 3 прихватна центра за мигранте у којима тренутно борави око 1800 особа. У околини Шида мигранти су у забаченим деловима формирали неке врсте кампова у којима су боравили на отвореном небу. Крећући се по тим изолованим местима, постављајући шаторе у шумама и околини усамљених кућа изазвали су забринутост наших грађана, нарочито оних који живе на рубовима села.

Заједничком и координисаном акцијом више полицијских станица са те територије уз асистенцију жандармерије сви мигранти који су се налазили ван прихватних центара и нису имали одговарајућа документа и потврде су спроведени у један од три наведена прихватна центра. Морамо напоменути да су осим шума, прегледани и поједини стамбени објекти у којима су мигранти боравили непријављено као и да је извршена детаљна контрола истих.

Важно је напоменути да су акцију водили посебно обучени полицајци за рад са мигрантима и да је она спроведена апсолутно по свим правилима и уз пуно поштовање људских права. Мигрантима је пружена сва неопходна здравствена помоћ у прихватним центрима одмах по пријему, уведени су у систем и базе података и на тај начин се сада може пратити њихово кретање.

 

Посебно нас радују речи министра Вулина који је лично био на терену са припадницима полиције како би се уверио како се акција спроводи, да ће се појачане полицијске снаге и даље налазити на овом подручју и тако допринети сигурности наших грађана. Такође према извештају Полицијске Управе за Град Београд у претходним данима појачане су патроле полиције и опсервација на територији парка ,, Луке Ћеловића”, парка у улици Хаџи Николе Живковића, Карађорђеве улице, улице Коче Поповића, Гаврила Принципа, Михаила Богићевића, Каменичке и других улица где је повећано кретање мигрантске популације.

 

 

Гостујући овим поводом на Телевизији Хепи председник ИПО Илија Животић је апеловао на медије да не шире дезинформације о броју миграната и свеукупној ситуацији већ да се ослањају више на званичне и проверене информације о броју миграната и кривичним делима које они врше и да не наседају на лажне вести и монтиране снимке појединаца који се служе за дневно политичко добијање ситних поена. Животић је такође похвалио горе описану акцију полиције и присуство самог министра на терену. Такође председник ИПО је говорио и о недавним терористичким нападима у Паризу и Бечу наводећи да су они пример саморадикализације путем интернета која је уз илегалне верске објекте главни покретач проблема када се тренутно говори о исламистичком тероризму. На констатацију Џевада Галијашевића да је у Федерацији БиХ тренутно око 20.000 миграната, Животић је указао да се ту види разлика у кризном деловању и одговорном поступању јер Србија није дозволила да има већи број миграната на својој територији од смештајних капацитета демантујући саговорника из студија извесног Душана Стевановића који је тврдио да се у Србији гомилају мигранти, да изводе огроман број кривичних дела а при томе на питање водитељке Јоване Јеремић колики је то број кривичних дела одговорио је ,, Ух па не знам ” ??

 Овом приликом Струковно Удружење Интернационална Полицијска Организација ИПО даје пуну подршку Министарству Унутрашњих Послова у раду на контролисању мигрантске кризе. Наш став је да свакоме треба помоћи у невољи, обезбедити сигурност и лечење али исто тако урадити све да се не наруши безбедност нашег становништва и очувати вишевековне друштвене вредности на којима почива суживот свих грађана Републике Србије. Само вођењем одговорне државне  политике везане за мигрантску кризу, пажљивим повлачењем потеза и добрим кризним менаџментом и комуницирањем Србија ће ову кризу проћи на адекватан начин.

Видео са детаљима акције можете погледати на следећем линку: 

https://www.youtube.com/watch?v=NLn7lVBI45Y