ПЛАНИРАЊЕ АТЕНТАТА НА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ

Поводом информација које је Еуропол доставио надлежним службама безбедности Републике Србије а у којима се наводи да је у току завршна фаза припреме атентата на Председника Републике Србије Александра Вучића, оснивач и председник ИПО Др Илија Животић https://www.ilijazivotic.com/ био је гост водећих домаћих ТВ канала. Пинк, Хепи, Курир, Канал Вести су затражили анализе и мишљење Животића. Ово је само потврда снаге нашег ИПО тима који је редован гост медија када је потребно дати адекватне анализе и мишљења.

Према мишљењу Животића, упозорење које је дао Еуропол треба схватити веома озбиљно из више разлога. Пре свега Еуропол је кровна полицијска организација више од 30 држава јер је активна не само у државама ЕУ већ сарађује и са државама кандидатима али има и изузетне контакте у осталим земљама.

Такође број истрага које на годишњем нивоу иницира и у којима учествује Еуропол је око 40.000 и оне су усмерене против тероризма, организованог криминала, наркодилера што такође говори о потенцијалу и могућностима за прибављање адекватних информација када је ова полицијска организација у питању.

Оно што је у конкретном случају став Животића то је да је нарко клан који предводи Радоје Звицер само ударна песница једне шире интересно повезане групе. Улога Звицера је да ангажује директне извршиоце, евентуално да набави оружје али и да исплати убицу и помагаче, ако не и да их ликвидира како би се цео злочиначки тим решио незгодних сведока.

Сама организација и логистика су дело једне стране службе безбедности која је једина у могућности да спроведе комплетну логистику. То не могу извести криминалци из једног малог села у Црној Гори. За то је потребно много знања и ресурса којима они не располажу.

Такође према Животићу за тако нешто као што је убиство председника једне државе неопходна је и политичка подршка као и медијска припрема која већ месецима постоји од стране појединих медија у региону али и србији који континуирано спроводе политику дехуманизације и криминализације председника Србије и чланова његове породице. Све са циљем да се дан након атентата створи утисак код грађана да је у питању обрачун криминалних кланова, слично као и у случају убиства премијера Ђинђића.

Оно што је изузетно опсано, а што се не сме изгубити из вида је и сам датум који су злочинци одредили за атентат. Наиме почетак фебруара није случајно изабран, јер тада се расписују избори, распушта се скупштина и јошуколико би премијерка у том тренутку била на путу ван државе у Србији би настао политички вакум, формално власт би прешла у руке председника Народне Скупштине али да ли би он имао снаге да изађе на крај са ситуацијом.

Такође у том тренутку постоји реална опасност од убацивања страних плаћеника који би могли да покушају да заједно са појединим домаћим актерима преузму власт без одржавања избора. А то би лако довело до несагледивих последица.

У сваком случају, препоруке су да се што ре издају потернице за лицима које је Еуропол нагласио као умешаним, да се открију јатаци како не би одигали своју улогу у неком будуће, покушају и да се наравно додатно ојача како физичко техничко обезбеђење председника, чланова његове породице али и осталих високо позиционираних чланова владе и наравно да се појача систем контраобавештајне заштите. Наша препорука је такође обавезна инструктажа важних носилаца државних функција из области безбедносне културе.