ОДРЖАН ВЕБИНАР КРИМИНАЛНА ПСИХОЛОГИЈА

Дана 05.02.2022. године,одржан је још један вебинар на еглеском језику са темом “Криминална психологија “ . Предавач је била Санела Николић , полицијски службеник ,аналитичар криминала и директор кординације ИПО , а у склопу ИПО одељења за едукције, који предводи председник ИПО професор Илија Животић.

w

Гђа Николић је у свом предавању упознала  чланове са темом психологије, али из угла полицијских службеника,односно са криминалном  психологијом која проучава  намере, поступке и реакције криминалаца и свих који учествују у криминалном понашању.

Криминалистички психолози се  користе за обављање истражног рада, као што је испитивање фотографија злочина или обављање интервјуа са осумњиченим. 

Учесницима вебинара је представљена разлика између криминалистичке и форензичке психологије , као и криминалистичко профилисање извршилаца кривичних дела. Тај део је посебно био интереснтан нашим члановима , профилисање серијских убица. 

Криминалистичко профилисање се састоји  од скупа психолошких техника које омогућавају да се уђе у траг профилу наводног починиоца кривичног дела, кроз проучавање природе кривичног дела и начина на који је извршено. С обзиром на то да имамо више типова серијских убица,детаљно је објашњен сваки тип серијског убице, његово понашање односно његов поремећај личности ,његов развој личности од детињства,преко адолесценције, па до доба кад заправо креће да одузима људске животе , док је у детињству само “вежбао”  на животињама .

Обично је то особа која убије троје или више људи, обично у служби ненормалног психолошког задовољства, при чему се убиства дешавају више од месец дана и укључујући значајан временски период између њих.

Такође је објашњено понашање оваквих извршилаца на месту злочина, не само када изврше злочин , већ и када се на њега враћају у току истраге.

На вебинару је било присутно 180 чланова из свих наших секција широм света , што нам показује да наши чланови активно учествују у нашим едукацијама , због чега је и креирано ИПО одељење за едукације  ,како би едуковали , не само цивилно друштво , већ и проширили знање безбедоносном и полицијском сектору , али и разменили искуства полицијских службеника широм света.