ОПАСНОСТ СА ТИК-ТОКА

                                                                    НОВИ ОПАСАН ИЗАЗОВ НА ТИКТОК АПЛИКАЦИЈИ

 

На TикТок апликацији тренутно је актуелан изазов под називом Blackout challenge (scarifing, the choking game), нови изазов онесвешћивања гушењем. Тај изазов постоји још од раније и јављао се под различитм именима као “Изазов онсвешћивања” (“Passout challenge”), “Игра дављења” (“Тhе Game of Choking “) или “Брзинско сањање” (“Speed dreaming”). 

Овај изазов подразумева снимање видео клипа док се особа гуши каишем све док не падне у несвест. До сада је однео 3 живота деце узраста од 9 и 10 година.  Blackout challenge жртве :  прошле недеље 10-огодишња девојчица из Палерма смртно настрадала у тзв. “игри гушења”, стежући каиш од баде мантила око свога врата. Слична несрећа догодила се у понедељак 9-огодишњем дечаку на Тринидаду. У Србији је јуче увече вешањем у соби страдао дечак од 10 година из Србије (Београд, Раковица). Вешао се у својој соби док су родитељи били у продавници.

Суманут изазов који кружи функционише тако што корисници изазивају једни друге да гуше сами себе док се не онесвесте. Корисници ТикТок-а упозорени су од стране медицинских стручњака  да не учествују у овоме због озбиљних последица које може изазвати гушење, као што је изостанак кисеоника из мозга и оштећење мозга, све до леталних последица – смрти.

Такође, и ТикТок, апелује на кориснке да престану да изводе овај изазов, као и да га шире по тој мрежи и изазивају друге.

ТикТок је позвао све кориснике да пријаве случајеве Blackout изазова, било да их само виде или да њих неко изазове, тако што ће кликнути на белу стрелицу која се налази са десне стране видеа, и потом кликну на “Пријави” (“Report”).

Овакви случајеви се пријављу кликом на категорију “Самоубиство, самоповређивање или опасно понашање” (“Suicde, Self-harm and dangerous acts”).

 

Савет за родитеље : Водите рачуна о томе шта Ваша деца раде на интернету, са киме се дописују, колико времена проводе на интернету и које су им апликације доступне, као и садржаји које посећују. Тако ћете спасити живот свом детету.

 

Марија Шутуловић

Дипломирани психолог (клинички смер)

Саветник председника ИПО за превенцију породичног и вршњачког насиља