НУЖНА ОДБРАНА- ПОДРШКА ХРАНИСЛАВУ ДИМИТРИЈЕВИЋУ

Од пре неколико дана на интеренету се може наћи петиција подршке Храниславу Димитријевићу https://www.peticija24.com/peticija_za_momentalno_oslobaanje_hranislava_dimitrijevica_iz_kraljeva_i_hitnu_promenu_krivinog_zakonika_koji_se_odnosi_na_izvrioce_krivinih_dela#sign . У питању је случај који заиста завређује пажњу. 

Наиме, Хранислав Димитријевић је човек који је пре неколико година на свом поседу, тј.у својој продавници која је у склопу његове куће из личног наоружања за које има уредну дозволу ранио провалника након што га је овај напао. Да добро сте прочитали, човек је осуђен јер је ранио провалника који га је напао ! Интересантно је поступање тужиоца који хитац који је Хранислав упутио није окарактерисао као нужну одбрану јер наш закон каже да је оправдана искључиво нужна одбрана која је истовремена кад и напад или је извесно да напад предстоји и која је адекватна нападу. Дакле ако вас неко у вашем стану или локалу у који је претходно у глуво доба ноћи савлађивањем озбиљних препрека као што су закључана врата провалио, и ако вас нападне физички ви се можете бранити само употребом физичке снаге ?! То у пракси значи да ако је провалник млада јака здрава особа на стереоидима а власник поседа старац од 70-80 година шта ? Да пусти да га пребију па да зове полицију ? Заиста невероватно. И заиста невероватан поступак тужиоца. При чему је нападач већ био познат као учинилац кривичних дела, а и тренутно је на одслужењу казне због више кривичних дела.

Врхунац безобразлука починиоца провале и напада на Хранислава Димитријевића је одштетни захтев који је упутио за надокнаду штете услед повреда задобијених од испаљеног метка, при чему се правно оправдано , позвао на правоснажну осуђујућу пресуду !!! Иначе захтев је послао из затвора где се налази због другог кривичног дела. Дакле искусни криминалац, повратник.

Заиста за филм Емира Кустурице. 

Међутим, овде треба имати много ширу слику, не ради се овде само о Храниславу Димитријевићу . Хранислав овде, данас, представља сваког од нас, нормалних поштених грађана Републике Србије ! Уколико се и сада пресуди по одштетном захтеву који је криминалац упутио, читав правни поредак Србије се доводи у питање. И не само правни поредак већ читав систем друштвених вредности на којима наша земља почива. Како да се ми сви понашамо у сличној ситуацији ? Да допустимо да нас провалници бију, силују жене, малтретирају децу јер смо слабији физички од њих и без употребе оружја их не можемо савладати ? Па да ако преживимо тортуру, позовемо полицију ?

Да би се избегле овакве ситуације ИПО Србија сматра да је неопходна хитна промена закона о нужној одбрани којом би се заштитила права нападнутих али и да се коначно донесе закон о заштити личног поседа у коме би се прецизирало да је свако ко неовлашћено уђе у туђи приватни посед савлађивањем препрека као што су закључана врата, високе ограде и друге физичке баријере, затворени прозори, алрамни уређаји и слично сноси одговорност за све повреде које су му настале за време неовлашћеног боравка у туђем приватном поседу. При чему отежавајућа околност мора бити ако је провалник маскиран.

Само на овај начин, заштитићемо поштеног ,нормалног, лојалног грађанина Србије који уосталом то заслужује плаћањем пореза. А на тај начин и припадницима компанија које се баве ФТО ћемо олакшати посао и сигурно смањити број имовинских кривичних дела у Србији који је огроман и у 2018 години према извештају МУП Србије на њиховом сајту износи 39.400 .

Овом приликом Вас позивамо да потпишете петицију и да помогнемо нашем лојалном, поштеном грађанину Храниславу Димитријевићу, јер тако помажемо свим грађанима Србије.

https://www.peticija24.com/peticija_za_momentalno_oslobaanje_hranislava_dimitrijevica_iz_kraljeva_i_hitnu_promenu_krivinog_zakonika_koji_se_odnosi_na_izvrioce_krivinih_dela

Захваљујемо се Др. Дарку Трифуновићу који је покренуо ово питање и који ће предводити правни тим за састављање предлога измена закона.

Председник ИПО Србија

Др. Илија Животић