ОПАСНОСТ- НОВА ДРОГА ПОД НАЗИВОМ БОМБЕ

У сиромашним државама Афричког континента већ неко време присутна је нова дрога под називом БОМБЕ.  Ова дрога тотално изолује конзумента од стварности и ствара осећај путовања кроз време, односно уживалац није свестан ничега што се дешава око њега дужи број сати, чиме на неки начин бежи од сурове стварности која га окружује.

Како настаје дрога Бомбе ? Сиромашни грађани скидају катализаторе са возила, затим наслаге са катализатора који настају сагоревањем горива уз родијум, цинк оксид и платину од којих се састоји катализатор мешају са лековима и стимулансима апетита. Тај прах  као кокаин ушмркавају или га мешају са дуваном и пуше као цигарете. Велики проблем је и јефтина доза од само једног долара што ову дрогу уз недостатак истраживања о штетним ефектима и смртности чини веома примамљивом за сиромашне грађане.

Извор настанка ове дроге налази се у држави Конго, у главном граду Киншаса који је суочен са огромним процентом сиромашних грађана. Од 15 милиона становника овога града велика већина је изузетно сиромашна уз постојање малог броја супер богатих људи.

Сам назив БОМБЕ на локалном језику значи ЈАК, МОЋАН и најбоље одсликава дејство дроге.  

Више о овој новој дроги погледајте на видеу https://www.youtube.com/watch?v=S-fvLTO4u8o.

Апелујемо на органе безбедности у Републици Србији као и на Министарство Здравља да обрате пажњу на ову врсту дроге и предузму адекватне мере.