СУМАНУТИ ТИК ТОК ИЗАЗОВИ МАСОВНО ОДНОСЕ ЖИВОТЕ ДЕЦЕ

На TикТок апликацији годинама уназад је актуелан изазов под називом Blackout challenge, изазов онесвешћивања гушењем. Од тог изазова страдало је много деце широм света, као и у Србији, од којих су нека деца била узраста чак и 9 година, док нека деца која су преживела имају трајна оштећења мозга и друга оштећења. 

Овај суманут изазов подразумева да корисници изазивају једни друге да гуше сами себе док се не онесвесте. Медицински стручњаци константно упозоравају на озбиљне последица које може изазвати гушење, изостанак кисеоника из мозга и оштећење мозга, све до смрти. 

 

Савет за родитеље

Оно што родитељи треба да ураде је да најпре проводе више времена са својом децом, да им објасне предности и мане коришћења интернет платформи и апликација као и опасне последице оваквих суманутих изазова. Задатак родитеља је да заштите децу од ових ствари колико год година они имали. Веома је важно разговарати са својом децом и тинејџерима о томе како да безбедно и одговорно користе друштвене мреже и шта треба да ураде ако буду приметили овако нешто на мрежама. Препорука је да се најмање два пута месечно, па и чешће, провере друштвене мреже које наша деца користе и да им се објасни шта је то што не раде исправно. Још један начин заштите је родитељски надзор дететовог телефона путем апликација којима можемо контролисати телефон нашег детета, у смислу које апликације користи, колико их временски користи, на који их начин користи и ограничити коришћење истих. Такође, могуће је и ограничити временски коришћење телефона на дневном нивоу.

Све су ово превентивне мере, којима се могу спасити животи деце у целом свету.

 

Марија Шутуловић 

Клинички психолог 

Саветник председника ИПО за превенцију вршњачког и насиља у породици