КАНЦЕЛАРИЈА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ДРОГА-МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ

Захваљујући нашем ангажовању у Комитету за борбу против дрога УН, учешћу у раду Комисије за дроге УН али пре свега због великог броја наших активности из области превенције злоупотреба дрога у Србији, наша организација је на позив Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије потписала меморандум о сарадњи са овом институцијом.

ИПО је још 2019 године био препознат у нашој јавности када смо спровели кампању Дрога=Смрт чиме смо желели да скренемо пажњу да се коришћење дрога у великом броју случајева завршава смртним исходом. Након тога кренули смо са великим бројем активности и предавања из области превенције. Такође, акредитовали смо и један програм о превенцији злоупотребе дрога чиме смо стекли могућност да будемо присутни у школама широм Србије. Убрзо, после неких 20 предавања добили смо први позив за учешће у раду Комисије за дроге УН. Наше 2 изјаве се о овој тематици могу наћи на сајту УН. Од тада, ИПО представници учествују редовно на седницама ове веома важне комисије.

Ни ту се нисмо зауставили, омогућили смо свим нашим члановима да присуствују великом броју онлајн едукација из области дрога , али и онлајн консултацијама и размени мишљења на међународном нивоу.

Такође, ИПО редовно обавештава јавност путем својих саопштења али и многобројним медијским наступима наших чланова о свему новом што се дешава на пољу дрога како код нас тако и свету. Прва смо ОЦД која је скренула пажњу на снус као и тзв.дрогу за силовање . Први смо уз Канцеларију за борбу против дрога препознали опасност од никотинских врећица и придружили се иницијативи за промену закона .

Све у свему, сматрамо да је потписивање овог меморандума једна врста препознавања наших активности од државних институција али и обавеза за даљим активностима на овом плану.

На сајту Канцеларије https://www.kzbpd.gov.rs/%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b1%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2-%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0-2/