МЕЂУНАРОДНИ ВЕБИНАР О ПРЕВЕНЦИЈИ УПОТРЕБЕ ДРОГА

Захваљујући чињеници да је наша организација једини члан Комитета за борбу против дрога при Уједињеним Нацијама са ових простора, данас смо имали прилике да учествујемо на великом међународном вебинару посвећеном превенцији употреба дрога. Наш представник био је председник ИПО Доц. др Илија Животић који је био и неколико пута на састанцима у центру УН у Бечу са службеницима УН. На овом он лајн окупљању чланова комитета учествовало је више од 50 експерата из целог света из наведене области. Приказана су искуства и студије са свих крајева света. 

Посебно интересантна студија о улози породице у превенцији коришћења дрога  спроведена је у више десетина држава са огромним бројем учесника. Испитивање је обухватило породице како са једним тако и са више деце, богате, сиромашне, ниско и високо образоване. Породице из Ирана, Кине, Русије, Малезије али и Шведске, Норвешке, Велике Британије, САД, различитих држава Латинске Америке и Африке. 

Наиме један велики временски период уназад било је опште прихваћена метода да се родитељима држе предавања како да препознају коришћење дрога код своје деце, који су симптоми у понашању и слично. Овим истраживањем доказано је да је то био погрешан приступ јер су се родитељи често понашали као полицајци и у доста случајева због погрешног наступа родитеља у породицама је долазило до погоршања односа. А управо лоши односи унутар породице, не обраћање довољне пажње на децу, тензија између родитеља као и између родитеља и деце био је главни узрок коришћења дрога од стране најмлађих који су на тај начин бежали од стварности и проблема.

Нови приступ који на основу наведене студије препоручују Уједињене Нације не искључује упознавање родитеља са симптомима узимања дрога али се у први план ставља улога родитеља у нормалном функционисању породице. Што су нажалост многи родитељи заборавили. Препоручује се да уместо да врше истраге унутар своје куће да ураде све да се функционисање односа унутар породице одвија на здрав и позитиван начин. Као што је рекла шеф УН департмана за борбу против дрога ,, Потребно је да родитељ буде родитељ у пуном смислу те речи “.  Јер уколико су односи унутар породице добри, уколико имате добру комуникацију са децом на дневном нивоу, уколико имате времена да их саслушате, посветите им пажњу, посаветујете, укључите у неке обавезе као пуноправног члана, наградите када треба тада су мале шансе да вам дете застрани у било коме смислу.

 

У сваком случају, једно заиста занимљиво онлајн окупљање са одличним говорницима, занимљивим презентацијама и свакако правим препорукама које ћемо и ми усвојити у будућим едукацијама које ћемо спроводити у циљу борбе против дрога.