МАРИЈА ШУТУЛОВИЋ НА ТЕЛЕВИЗИЈИ К1 О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ

 

4.октобра, Марија Шутуловић, клинички психолог, и саветник председника ИПО Србија за превенцију породичног и вршњачког насиља, укључила се уживо у емисију ”Кец на 11” на Телевитији К1.

Тема је била вршњачко насиље у школама, са освртом на последња два случаја из Мале Крсне и Смедеревске Паланке. Саговорници су били и Гордана Племић, директорка удружења ”Родитељ” која је била у студију, и Снежана Вуковић, из Министарства правде, из Одсека за људска и мањинска права у образовању.

Објаснила је какве су правне регулативе, да ли се и колико протоколи и закони који постоје везано за школе поштују или не, и на који начин. Такође је било речи о томе да ли су наставницима ускраћена права што се тиче казни према ученицима, на који начин наставници и учитељи требају да разговарају са децом и како да реагују, као и о последицама вршњачког насиља. Закључила је да су прва карика у ланцу родитељи и њихов однос са децом, као и начин на који разговарају са децом  и каква би требала да буде сарадња између родитеља и школе. Такође је навела и пример добре праксе али и нагласила да су последице вршњачког насиља тешке и да међу клијентима има такве деце, али да се тада нажалост ради само на отклањању последица а не узрока.

Захваљујемо се екипи К1 на сарадњи и надамо се као организација  да ће се више радити на превенцији насиља, док се не десе стравичне сцене насиља, када буде већ касно за реакцију. Превенција се тиче свих нас и веома је важна.

 

Председник ИПО Србија

Доц. Др Илија Животић