КУРС ПРУЖАЊА ПРВЕ ПОМОЋИ

ДЕО ЧЛАНСТВА КОЈЕ ЈЕ ПРОШЛО ОБУКУ

29. Јуна део чланства искористио је прилику да похађа бесплатан курс у организацији Црвеног Крста Пружање Прве Помоћи.

На захтев чланства, непосредно пред сезону годишњих одмора а имајући у виду да већина на одмор иде колима као и да се у току сезоне на путевима деси велики број саобраћајних незгода одлчили смо да заједно са Црвеним Крстом организујемо једнодневну обуку из пружања прве помоћи.

ИНСТРУКТОР ЦРВЕНОГ КРСТА ПОКАЗУЈЕ ПРАВИЛНО ВРШЕЊЕ РЕАНИМАЦИЈЕ

На овој целодневној обуци захваљујући Марку Лучићу из Црвеног Крста прошли смо неколико најчешћих ситуација насталих након саобраћајних незгода. Чланови су се подсетили да се прво треба обезбедити лице места троуглом који се поставља на различитим удаљеностима од места негоде у зависности да ли је у питању центар града 10м, локални 30м или аутопут 150м. Такође објашњено је и зашто кутија прве помоћи треба да стоји у касети у склопу кабине а не у гепеку.

ПРАВИЛАН НАЧИН ОСЛОБАЂАЊА ДИСАЈНИХ ПУТЕВА БЕЗ ВАЂЕЊА ЈЕЗИКА

Посебна пажња посвећена је пружању помоћи лицима без свести као и њиховом збрињавању. Имали смо прилике да видимо како се правилно користи уређај за реанимацију, како се врши масажа срца као и како се користе маске за вештачко дисање.

Сазнали смо како се третирају различите површинске повреде, убоди, раздеротине, огреботине, ампутације. Такође пошто се велики број чланова бави пословима обезбеђења на њихов захтев посебно су обрађени поступци са повређенима у случају повреда које настају убадањем или исецањем коришћењем ножа. Наравно обрадили смо и поступање у случају упуцавања или прострелних рана нанаетих ватреним оружјем.

Полазници курса су се једногласно сложили да у Септембру организујемо напредни ниво овог курса.

ИПО се захваљује Црвеном Крсту Врачар, инструктору Марку Лучићу као и свим члановима који су присуствовали обуци.

На крају обуке сви полазници су након успешно савладаног теста добили Међународно признати сертификат који важи 5 година у свим земљама света.