ВИДОВДАН СЛАВА СРПСКЕ ЖАНДАРМЕРИЈЕ

Данас је Видовдан, велики Српски празник и уједно слава Жандармерије.

Жандармерија као војно полицијска јединица успостављена је 1861 године први пут у Србији. За њено успостављање Кнез Михаило потписао је посебан указ. Првобитни задатак био је одржавање јавног реда и мира у Београду. За те потребе изабрано је 120 младића који су били најспремнији. Наравно имали су као и сада посебно наоружање и униформе. Такође јединица је имала и 15 коњаника.

КОМАНДА ЖАНДАРМЕРИЈЕ 1865 ГОДИНЕ

Жандармерија је већ после годину дана стекла репутацију јединице која штити народ а која је остала и до данас. Наиме 1862 године Турци који су били смештени у Београдској тврђави направили су инцидент код Чукур чесме када су почели да малтретирају децу, па затим да бију одрасле и на крају посегли за оружјем. Тада су се њима супротставили Београдски жандарми, заштитили народ и тиме покренули низ догађаја који су резултирали трајним протеривањем Турака.

РОНИЛАЧКА ЈЕДИНИЦА ЖАНДАРМЕРИЈЕ

Унутрашња организација:

Команда Жандармерије у Београду

Ронилачка јединица која се састоји од ронилачког и наутичког вода

Одреди у Београду, Нишу, Новом Саду и Краљеву

Задаци Жандармерије су бројни од успостављања јавног реда и мира када је нарушен у већем обиму и редовне полицијске снаге не могу да га успоставе, преко обезбеђења објеката и личности, сузбијања побуна у затворима па све до сузбијања тероризма.

За свако ангажовање Жандармерије потребно је одобрење директора Полиције, а за ангажовање у пуном капацитету и одобрење министра. Обавезна је безбедоносна процена и план активности.