КРЕТАЊЕ МИГРАНАТА У 2020 ГОДИНИ

На основу обрађених информација добијених увидом у јавно доступне изворе презентујемо Вам информације о кретању миграната у првом кварталу 2020 године.

У марту месецу забелeжен је прелазак спољњих граница Европе од стране 4650  илегалних миграната што је пад од 50 процената у односу на Фебруар месец. До тога је дошло услед затварања граница Грчке, Бугарске, Македоније и Србије услед кризе изазване Корона вирусом али и одличне реакције Грчке и европских партнера у односу на крајње дискутабилну одлуку Турске из фебруара да буквално самоиницијативно покрене више десетина хиљада миграната са своје територије према Европи.

У односу на Фебруар месец ове године када  je Италија била дословно преплављена мигрантима који су долазили махом чамцима до Сицилије сада је та бројка у Марту мања за чак 88 процената и њих је у  било  3600 укупно у првом кварталу. Највећи број миграната је из земаља где нема било каквих ратних дејстава и у питању су економски мигранти који долазе из Бангладеша, Судана и Сомалије у великој већини. Међутим упркос кризи изазваној вирусом корона и падом броја миграната у марту укупан број илегалних миграната је за једну четвртину већи у односу на 2019.

Када се ради о западном Балкану који нас највише интересује, 1100 миграната је илегално прешло границе западног Балкана у Марту што је 45 процената мање него у Фебруару. Међутим када се погледа 2019 година број илегалних миграната који достиже цифру од 5700 је дупло већи у односу на прошлу годину управо због понашања Турске . Највише је било Авганистанаца и Сиријаца.

АУСТРИЈСКЕ КОБРЕ, ГРЧКА ПРОТИВ ТЕРОРИСТИЧКА ЈЕДИНИЦА И ФИНСКИ 5. ОДРЕД Треба напоменути да је Европска Унија заузела чврст став, да мигранте из Турске неће примати у ЕУ и сходно томе је Грчкој одобрен пакет помоћи од више стотина милиона евра а Грчким снагама безбедности је послата и помоћ од 620 официра ФРОНТЕКС агенције за безбедност граница. Значајну помоћ Грчкој одбрани граница дали су Аустрија која је послала припаднике антитерористичке јединице Кобре што нас наводи на закључак како они или имају информације или имају сумње да се међу илегалним мигрантима који покушавају да уђу у Европску Унију налазе можда и неки бивши припадници терористичких организација. Морамо такође напоменути да се велики део Авганистана налази под контролом терористичких организација, односно да на територији ове земље делује више од 20 организација које су означене као терористичке од стране међународне заједнице. Осим Аустријских Кобри значајну подршку Грци су добили од 5. одреда специјалних граничних снага Финске уз учешће RBIT Rapid Border Intervention Team посебне јединице из ЕУ.

Што се тиче ситуације у Србији , крајем децембра 2019 у прихватним центрима било је нешто више од 4500 миграната. Приликом увођења ванредног стања и полицијског часа снаге безбедности наше земље су све мигранте који су били на отвореном , изнајмљеним становима и хотелима пребацили у ове центре и уз оне који су до затварања граница ушли у Србију сада са мигрантима који су раније били у 17 прихватних центара чине укупан број од 8500 на територији Србије. Дакле нема ни говора о десетинама или стотинама хиљада миграната. Такође нема места ни паници изазваној разним снимцима на друштвеним мрежама о ,, увозу,, миграната током ноћи. Да, превоза миграната је било услед константног проналажења нових у првим данима ванредног стања и касније услед прерасподеле између мигрантских центара сходно њиховим капацитетима.

Када се говори о броју кривичних дела која мигранти врше на територији Републике Србије кривична дела која они врше су углавном међу мигрантском популацијом, доста мањи број је према имовини и грађанима Србије. Да ли таквих кривичних дела има, наравно, било би глупо то негирати, али је број далеко мањи од оног који појединци жељни пажње форсирају преко друштвених мрежа и ЈУТЈУБа при чему се углавном позивају на снимке из Немачке али не наводећи да миграната у Немачкој има више од 2 милиона и да су они ту земљу изабрали за крајњу дестинацију за разлику од Србије где се углавном задржавају до 72 сата и да их има 300-400 пута мање. 

Статистика Министарства Унутрашњих Послова каже следеће :

Број извршених кривичних дела од стране миграната током 2018 године је 101. Поједина дела су вршили у групи па је број осумњичених био 142. Током 2019 године 162 мигранта починила су 113 кривичних дела. Да би смо направили паралелу, држављани Србије у 2018 години су били осумњичени за 92.874 кривичних дела а осуђено је 29.750 лица. За многе поступци још трају.

Поводом медијских шпекулација да је Србија потписала неки споразум са Аустријом по коме ће хиљаде миграната бити враћено у Србију ми као организација нисмо успели да дођемо до њега па вам преносимо само коментар МУП на следећем линку http://rs.n1info.com/Vesti/a591857/MUP-Nikada-nijedan-migrant-nije-vracen-u-Srbiju-iz-Austrije.html

Наш став је да свакоме треба помоћи у невољи и грађани Србије су познати по томе. Бугарима смо усред Српско-Бугарског рата не само дозволили да добију помоћ Црвеног Крста преко наше територије него смо им и напунили неколико вагона санитетским материјалом, у ратовима на територији бивше Југославије наши доктори су збрињавали све рањенике до којих су дошли без обзира којој војсци су припадали. Тако и мигрантима који успеју да уђу у нашу земљу треба обезбедити храну, воду, лекове и обезбедити им да што пре наставе тамо где су кренули, у ЕУ. Али док су овде треба да знају да морају да поштују наше законе, наше право и наше обичаје. Ми морамо јасно заштитити наш начин живота и наше друштвене вредности. Нити смо ми изазвали рат и беду у њиховим земљама а искрено нисмо их ни звали да дођу у Србију па да морамо да им нешто повлађујемо или да се прилагођавамо њиховом систему вредности, обичајима и свему ономе што су оставили иза себе у својим државама и кренули пут већински хришћанске Европе у којој генерацијама без икаквих сметњи живе хришћани и припадници других верских заједница али и они који се декларишу као атеисти.

А што се тиче могућности изградње објеката за становање или давања напуштених кућа по селима источне Србије о чему такође бруји интернет и друштвене мреже, апсолутно сам против, па зар нема  више хиљада наших сународника избеглих из бивших Југословенских република, са Косова и Метохије који немају решена стамбена питања ? Затим, па зар стамбени простор не заслужују наши најбољи студенти, професори и научни радници ?

 

Аутор текста

Илија Животић

Мастер Тероризам Организовани Криминал и Безбедност