ДА ЛИ ЈЕ КИНА ПОГОЂЕНА БИО ТЕРОРИЗМОМ ?

Никада до сада се није десило да нека држава физички изолује један град и од њега направи један велики карантин као што је то урадила Кина са градом Вухан. То се чак није дешавало ни у случајевима Еболе, па ни САРС који је у Кини 2002 године усмртио 774 особе од оболелих 8098 људи. Овако гласе вести ових дана. Међутим Кина је више пута правила градове карантине у својој прошлости. 2014 године због појаве куге затворен је био град Јумен у облати Гансу а претходно се куга појавила и 2012 године. https://kodex.me/clanak/60493/kina-grad-izolovan-zbog-kuge

Званичници Кине кажу да је ова мера уведена јер су они сада спремнији него пре 18 година када се САРС појавио. Али како се онда појавио ако су толико спремни, шта је могло поћи наопако ?

Појавила се информација да су поједини стручњаци упозоравали још 2017 године да је управо лабараторија у овом Кинеском граду слаба тачка вирусологије и да би одатле могао да побегне неки вирус. Кина је ову и још 4 лабараторије на тајним локацијама отворила како би наводно проучавала опасне вирусе трагајући за лековима против њих.

Последње информације од Кинеских званичника говоре да је вирус дошао са оближње пијаце где је неко појео вирусом затровану змију и тако се заразио. Зараза се проширила услед лоших хигијенских услова на пијаци. Све то су пратили снимци са пијаце где се виде све могуће и немогуће животињске врсте и инсекти спремни за конзумацију. Превише брзо откривен извор, и свесно жртвовање државног имиџа у стилу,, ето неки наши грађани нису баш вични хигијени, признајемо али то је узрок нема места паници. “

Међутим познати научник Давид Робертсон са Универзитета у Гласгову тврди да је овај вирус немогуће пренети на змије већ само на птице и сисаре. Исто тврди и Пул Еудардо са института у Сао Паолу, наводећи да и да је вирус пренет на змију, немогуће је да за кратко време мутира и пренесе се на човека путем хране. https://www.scientificamerican.com/article/some-scientists-skeptical-about-snakes-spreading-new-virus-in-china/

МЕРЕЊЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ПУТНИКА ИЗ КИНЕ НА АЕРОДРОМУ У НЕМАЧКОЈ

Неслагање научника нас враћа у наше воде, безбедност. Како је могуће да вирус побегне из лабараторије случајно ? У западним земљама то је практично немогуће јер су такве лабараторије под строгом контролом служби безбедности још у пројектној фази. Дакле безбедоносни стручњаци који се баве вирусима, болестима, отровима и слично се питају и када је одређивање локације на дневном реду. Сигурно је да не би дозволили испитивање вируса близу насељене средине. Затим на ред долази одређивање просторија где се вируси складиште и испитују. Те просторије су нон стоп стерилне, у њих може да уђе само мали број људи, чак и хигијену у њима одржавају ти исти научници. Приступ вирусима је искључиво уз одобрење и унапред заказано време као и приложен мини пројекат шта ће се тог дана радити и када и колико траје испитивање. Не треба посебно наводити да је све под камерама и да је вирус немогуће неприметно изнети. Чак и да се деси нека хаварија постоји протокол шта се ради како вирус не би напустио просторију која је херметички затворена. Чак и да изађе из ње чека га друга просторија кроз коју пролазе научници при изласку где се врши деконтаминација. Међутим то се десило 2004 године у Кини када је вирус САРС побегао из једне од лабараторија https://www.dailymail.co.uk/health/article-7922379/Chinas-lab-studying-SARS-Ebola-Wuhan-outbreaks-center.html . Дакле у Кини је све могуће па и да вирус побегне из лабараторије.

Једноставно технолошки напредак Кине није испраћен адекватним културолошким напредком. Без намере да било кога вређам али не може се заобићи следећа чињеница а то је да су кинески градови будућности, препуни најнапреднијих технолоших достигнућа, великим екранима и разним чудима из будућности ипак углавном насељени људима из унутрашњости који немају одговарајући степен културе. Не може се очекивати од неког ко у слободно време једе све могуће и немогуће животиње са оне пијаце и понаша се онако како се понаша на тој пијаци и околини да испоштује сва безбедоносна правила као рецимо радник задужен у лабараторији за уклањање мртвих животиња на којима су испробавани вируси или прању и уништавању кавеза у којима су те исте животиње боравиле. То једноставно не иде једно са другим.

Али шта ако је неко намерно пустио вирус управо у тај град, знајући све горе наведено, да Кинези баш и нису стручни у руковању са патогенима, да је лабараторија врло близу на само 20 км ?

У том случају имамо биотероризам, односно коришћење биолошког оружја за испуњавање неких циљева. Уз нуклерани тероризам ово је најтежи облик тероризма. Са разликом, нуклеарна бомба је изузетно скупа и ретка док опасне вирусе складиште скоро све земље ради проналажења лека против њих. Самим тиме једна доза вируса је више милиона пута јефтинија од нуклеарне бомбе а на крају може услед мутација произвести много више жртава и захватити много већу површину својим дејством.

Шта би овде био циљ терориста ? Уколико се водимо дефиницијом тероризма да је то акт насиља који има политичку позадину, то је у Кинеском једнопартијском систему засигурно слабљење Комунистичке партије и промена руководства у њој или пак тотална замена политичког система уколико вирус захвати целу Кину. Међутим, Кина реално на светској позорници нема такве непријатеље иако су поједини покушавали да их у том контексту повежу са Америком. Кинеска и Америчка економија су превише повезане и било какви потреси на било којој страни одразили би се драстично и на другу страну. Кина нема ни неке веће сепаратистичке тежње на унутрашњем плану које би могле да изроде овакав потез. Ујгура је премало за неку такву иницијативу у односу на број становника, а и они би вероватно ишли на неки радикалнији инцидент када би се за то одлучили и имали логистику односно напали би Пекинг или неки већи град . Ситуација са острвском покрајином Тајван која броји 24 милиона становника који сматрају да су независна држава такође није таква да би се реизабрана председница Тајвана Цаи Инг-вен одлучола на напад биотероризмом. Тајвану много више одговара стабилна ситуација у Кини јер подсетићу у Кини је на власти једнопартијски систем, комунизам. А комунизам се показује историја у критичним ситуацијама увек ослањао на страшне репресивне мере што би у овом случају могло бити коришћење силе за враћање Тајвана под суверенитет Пекинга. Тако да не, Тајван не стоји иза овога. Председник Кине влада суверено и неких већих и неоубичајенијих чистки које би могле да створе јаког унутрашњег играча који би испливао на површину користећи се овом кризом нема. Да не говоримо о освети власти над неком етничком заједницом која би покушала да путем биотероризма оствари своје циљеве.

Биотероризам из иностранства? Појавила се једна анализа извесног господина Панарина који тврди да Британци стоје иза овога јер желе да спрече Кинеског председника да очисти своју владу од либерала. Каква глупост. Управо у оваквим кризним ситуацијама комунистички режими и доносе такве одлуке, хапсе, стрељају и слично. Он такође наводи да су британски оперативци, њих 3 дошли у Вухан и боравили у њему од 16-20 јануара не би ли спровели акцију биотероризма при томе наводећи да су у питању два обавештајна официра и један лекар-научник из Научно технолошке лабараторије министарства одбране. Још један покушај сензационализма како би аутор привукао пажњу на себе. Свако ко се бави питањима безбедности зна како тај систем функционише. Много пре него је Кина признала епидемију почеле су ретроактивне контроле ко је све ушао и изашао из Кине а нарочито и града Вухана. Не постоји промил шансе да су ова три човека могла неопажено да уђу у овај град, рашире вирус и врате се назад у Лондон. А и зашто би Британци то урадили ? Па они су у обавештајно-безбедоносном смислу десна рука Америке а Израел лева. Америка и Кина су недавно потписали страшно важан економски споразум. Ако се погледају изјаве оба њихова председника али и економски параметри увоз, извоз, деонице, хартије од вредности и слично види се огромна економска међузависност Кине и Америке. Пропаст Кинеске економије је и пропаст Америчке , Европске и Светске уопште. Нико нема интерес од пропасти Кине. Погледајте Италијанске вести, они губе милионе евра дневно због отказивања туристичких аранжмана гостију из Кине али и Европљана који не желе случајни сусрет са кинеским туристима у препуном музеју.

На крају да кажем нешто и о делу теорије завере који каже да је ово напад на Кину јер ето нема оболелих белаца тј. Европљана. Да тако је за сада је врло мало Европљана јер је пандемија избила у Кини не у Аустрији ! Па да ли сада треба да оптужимо Кину за биолошки напад на Европу када се пре 10-15 година на Старом Континенту појавила болест лудих крава . Јер Боже мој ни једна крава се од тога није разболела у Кини ?

Моје мишљење је да се треба оканути сензационализма и ситуацију посматрати кроз аргументе, теорија завере је нажалост и даље омиљено објашњење за појаве за које неки од нас немају довољно знања да их објасне или имају неке сопствене себичне циљеве које пласирањем оваквих теорија желе да испуне.

А како се то ради у озбиљним земљама :

Западне земље одавно имају протоколе за поступање у случају биолошког напада. Најдаље су отишле САД које су разрадиле протоклоле за случај различитих 34 вируса. Углавном се протоколи односе на Antrax, Ebola, Glanders, Melioidosis, Smallpox( variola).

Такође у САД се прати 120 различитих болести не само на територији Америке већ на целом свету. Прате се сви појединачни случајеви који су могући примерци неких болести. Тако се спречава настајање пандемије.

Протоколи обухватају планирање и припрему за специфичне конкретне вирусе и болести као и протоклоле у сличају напада биотероризмом уопште.

Протоколи у поступању су специфични за људе који због природе посла су први на удару као што су лекари, полиција, војска, затим деле се на протоколе у поступању када је неопходно изоловати једну или блок зграда, целу регију или је дошло до општег ширења заразе на целу државу. Ови протоколи имају за циљ пре свега превенцију да до ширења вируса не дође, затим да уколико се деси ширење да се то ограничи на једну теритотију како би се ситуација контролисала, затим да буде што мање жртава, односно да се карантин успостави правовремено временски и адекватно територијално. За све време ванредне ситуације неопходно је обезбедити нормално функционисање државног апарата нарочито у случају биотероризма како би се терористи спречили да преузму власт.

Не знам колиоко вам је познато али Србија има изузетан центар за овакве недаће. Наиме у Крушевцу се налази Центар за атомско-биолошко-хемијску заштиту. У касарни Цар Лазар се обучавају војници, полицајци, припадници цивилне заштите и други. Иначе у Србији овакав вид обуке постоји још од 1932 године. На површини од чак 76 хектара обуку је прошло на хиљаде људи. Оно што је занимљиво током 2019 године на обуци су били и припадници Кинеске војске.

ПРИПАДНИЦИ КИНЕСКЕ ВОЈСКЕ НА ОБУЦИ У КРУШЕВЦУ

Аутор текста је председник ИПО Илија Животић дипломирани Мастер за борбу против тероризма, организованог криминала и безбедност.