БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРЕНЕТУ

Сведоци смо данашњице ,у којој је живот постао незамислив без интернета. Не само да су друштвене мреже нешто што нам заокупља свакодневну пажњу,већ је употреба интернета свакодневна обавеза. Он лајн плаћања, рад за рачунаром на радном месту,чак смо и у време епидемије корона вирусом  прешли на он лајн наставу у школама. Шта је уствари интернет?

 Интернет је јавна доступна глобална компјутерска мрежа која заједно повезује рачунаре и мреже рачунара. Интернет је “мрежа свих мрежа” која се састоји од кућних, академских, пословних, војних и владиних мрежа које међусобно размењују информације и услуге.

Међутим, знајући колико  опасности “вреба” на мрежама, јасно нам је колику важност има безбедност на интернету. 

Сходно томе ,јасно је да  неке наше или активности других на интерету могу да угрозe нашу безбедност. 

Да би коришћење интернета било безбедно, најважније је заштити рачунар и користити антивирусни програм, као и редовно ажурирати оперативни систем. Такође, јако је битно бити веома образив приликом било каквог преузимања  садржаја.

Ово је само технички део заштите коју би требало предузети. Али шта са осталим опасностима које вребају на интернету?

Развој информационих технологија има утицаја на многе професије. Министарство унутрашњих послова користи специјализоване базе података у којима се складиште подаци о грађанима, моторним возилима, прекршајима, злочинима, криминалцима и сл. и на захтев се путем раличитих упита над базом података добијају правовремене информације у многим комплексним случајевима.

Као и код употребе оружја, људи користе рачунаре као подршку свом послу, али врло често и за кршење закона. Рачунари су моћни алати у рукама криминалаца, а рачунарски криминал је  растући проблем. Данас је рачунар у многим ситуацијама код криминалаца заменио класично оружје. Рачунарски криминал се често дефинише као било који злочин учињен захваљујући знању или коришћењем рачунарске технологије.

Не само рачунарски криминал, већ и насиље на интернету је постало веома велики и нажалост, уобичајен проблем. 

Насиље преко интернета, познато као cyberbullying, је појам  за сваку комуникациону активност информационим технологијом која се може сматрати штетном за појединца или групу .

На интернету се можемо срести са различитим облицима насиља.  Најчешћи облици на интернету су: хакерисање, „сајбер булинг“ или вршњачко насиље у виртуелном свету, трговина децом и младима, као и разни облици сексуалног злостављања.

Насиље на интернету је повређивање, узнемиравање или било какво друго наношење штете младом или одраслом човеку који не може да се заштити од таквих поступака. Појављује се у облику текстуалних или видео порука, фотографија или позива. 

Обухвата узнемиравање, ухођење, вређање, несавестан приступ штетним садржајима, ширење насилних и увредљивих коментара, снимање окрутних, насилних сцена, слање претећих порука, као и креирање страница или група које садрже приче, цртеже, слике и шале на рачун жртве. Насиље преко интернета укључује и подстицање групне мржње,као и нападе на приватност.

Све чешће је и сексуално насиље преко интернета. У том делу имамо разне врсте насиља,од педофила, који развијају однос са децом ,како би их увели у сексуално насиље, до манипулатора , који познанство с особом користе како би добили разне експлицитне фотографије, које ће касније објављивати на разним сајтовима, групама ,како би пониили жртву, али и уз уцену терали девојке на снимање порно видеа, како би исте касније продавали. 

Насиље на интернету се разликује од   стварног насиља прво јер може бити доступно 24 сата . Особе су изложене насиљу на свим местима, било да су код куће, на послу или на неком другом месту. Код насиља на интернету постоји снага писане речи, што значи да се тај процес насиља понавља константно, јер жртва има прилику да изнова чита претеће поруке злостављача ,што оставља веома штетне последице по особу над којом се врши насиље.

Које мере можемо предузети како бисмо се заштитили од  оваквих ситуација?

  • Никада немојте давати особама на интернету своје податке или слати фотографије , које се касније могу злоупотребити.
  • Увек размишљајте о томе да постоји могућност лажог представљања
  • Никад немојте ићи сами на састанак са особом коју сте упознали преко интернета
  • Немојте се поверавати особама са интернета
  • Обавезно затражите помоћ уколико се сретнете са оваквим видом насиља, немојте да вам препрека буде осећај кривице 
  • Сачувајте све поруке и фотографије које су вам послате , које ће касније послужити да се лакше открије извршилац.

Аутор

Санела Николић