Застава М93- ЦРНА СТРЕЛА

Застава  је у својој производњи имала низ одличне производње пушака међу њима је и  снајперска пушка М93,познатија као ЦРНА СТРЕЛА.

Коришћење  ове антиматеријалне далекометне пушке*  је забележено 1998.године када је након свог представљања   постала део  наоружања тадаше Војске Југославије.

Сам пројекат стварања ове антиматеријалне далекометне пушке  је  тим конструктора произвођача „Застава оружија“  кренуо 1991.године .

Систем „Застава  М93“ спада у категорију далекометних ,антиматеријалних  пушака за прецизно гађање са системом мануелног репетирања.

Његова намена је првенствено за уништавање живе силе на раздаљини до 1.600 метара,заклоњене и на отвореном простору,као и лакооклопних  возила и сличне технике,летелице на висини од 800 метара.

Црна стрела је конструисана по узору на  Маузер –систем „М98“ , који се показао изузетно прецизним и поузданим код прецизних пушака са системом мануелног репетирања.

Систем „Црна стрела“ или ти „Застава М93“  имамо у два  митраљеска калибра: за националне потребе  је калибар  12,7х108 мм, а модели за извоз су калибра 12,7х99 мм.

Дуж спољашње трасе цеви видљиви су уздзжни жлебови који убрзавају процес хлађења приликом тактико-борбене активности оружија и самим тим позитивно утиче на прецизност.  На уста цеви је постављена масивна двокоморна гасна кочница,усмерена уназад под углом од 45 степени,која редукује трзај  и до 62%.

У оквиру комплета за испоруку систем се испоручује са оптичким нишаном националне производље типа „Зрак М94  8Х56“  ,а и присутни су  механички  нишани као помоћни. Преклапајућа ручка је постављена ради лакшег ношења пушке.  Преклопни кундак је израђен од квалитетног полимера ,ојачан стакленим влакнима ,а и од истог је материјала облога цеви. Кундак у себи садржи и амортизер трзаја  и самим тим додатно редукује трзај при коришћењу „Заставе М93“ .Са доње стране пушке је двоножно постоље које је преклопиво и подесиво по висини. Обе нижице су опремљене платформом ради боље стабилизације на подлози.

Ручни затварач је постављен са десне стране и на свом крају има куглу која помаже у сигурности  руковања  стрелца.

Овај систем који користи Војска Србије ,користе и војне снаге  Јерменије,Македониј,Грузије.

Практично дејства самог система  се показало у сукобима са албанским терористима  на Косову и Метохији. Коришћена је током рата на КиМ 1998.-1999., рат у Македонији 2001.године као и разбијања албанских банди на југу Србије 2001.године.  

                                                       -(браунинг)                 -(Дшк)

Тежина овог система износи  :         14,6кг                       15кг

Дужина овог система износи :         1510мм                  1670мм

Дужина цеви овог система износи:  837мм                   1007мм

Калибар овог истема  износи:          12,7х99мм          12,7х108мм

Брзина зрна овог система:                 880м/с                   820м/с

У одвојивом магацину овог система може стати   пет  комада. Максимални домет самог ситема  је 2200м  са брзином испаљења  30 метака у минути .

*Антиматеријална –пушке намењене за дества против људства ,опреме(материјала).

-Стефан Ђокић