РЕАЛИЗОВАН ВЕБИНАР ПСИХОЛОШКИ ПРОФИЛИ МАСОВНИХ И СЕРИЈСКИХ УБИЦА

 

Данас смо захваљујући нашем члану, дипломираном психологу клиничког смера Марији Шутуловић имали прилике да присуствујемо заиста одличном предавању у форми вебинара на тему Психолошки профили масовних и серијских убица.

На почетку предавања Марија је направила разлику између масовних и серијских убица. Затим је објаснила везу између душевних поремећеја и поремећеја личности са масовними серијским убицама. Причала је о заједничким карактеристикама ове две врсте злочинаца. Након тога имали смо прилике да сазнамо 5 основних профила масовних убица.

 

Говорили смо о психопатама и социопатама и како они као такви извршавају убиства. У мноштву примера, Шутуловић је детаљно говорила о најозлоглашенијем масовном убици под надимком Зодијак и дешифровању његових порука које је деценијама слао полицији и јавности. 

Следећи пример који је Марија искористила за овај вебинар био је Норвешки масовни убица Брејвик који је чак иако је починио страшан злочин од Норвешке државе добио одштету за нехумано поступање у затвору у првих неколико година.

Након тога сазнали смо главне разлике између организованих и неорганизованих масовних убистава као и који су то унутрашњи покретачи који једну особу натерају да уради тако нешто.

Када су у питању серијске убице Марија је узела пример серијског убице из Русије , Андреја Чикатила ( на слици доле у тренутку хапшења и пре неколико година)  познатим под надимком Грађанин ИКС по коме је снимљен и филм. Он је харао Русијом 12 година, жртве је силовао, касапио, и изводио разне гадости као што је вађење очију јер је сматрао да у очима остаје његов лик. На крају је и сам учествовао у потрагама за самим собом као волонтер. Ухваћен је два пута, први пут га је данима опажао саобраћајац али је тада пуштен и касније након 6 година када је признао све. Наравно СССР никада није признавао да у тој земљи постоји серијски убица. Истина је тек касније изашла на видело када се убиства више нису могла сакрити.

На крају Марија је представила лик серијског убице, бившег боксера Семјуела Литла ( https://www.fbi.gov/news/stories/samuel-little-most-prolific-serial-killer-in-us-history-100619 ) који је убио 93 жене и касније њихова лица сликао у затвору и називао их својим бебицама.

Марија је на крају одговарала на постављена питања задовољних чланова и ускоро можемо очекивати још неколико занимљивих предавања од ње.

Цело предавање можете погледати на линку https://youtu.be/gPE-9JzcK8M

 

Марија Шутуловић

Дипломирани Психолог клинички смер