ИПО НА САСТАНКУ ПАРЛАМЕНТАРНЕ МРЕЖЕ ЗА ДИГИТАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ

Дана 30. марта 2021. године у Дому Народне Скупштине одржан је оснивачки састанак Парламентарне мреже за дигиталну безбедност. Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА и Интернационална Полицијска Организација ИПО имали су свог представника на састанку. Испред ДБА и ИПО састанку је присуствовао Председник Извршног Одбора ДБА, Душан Ивковић.

Састанку су присуствовали председник Народне Скупштине Ивица Дачић, министар трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, као и посланици Скупштине, представници страних и домаћих НВО, Представник УНИЦЕФ-а.
Председник Народне Скупштине Ивица Дачић, отворио је састанак својим излагањем и истакао важност формирања Парламентарне Мреже за дигиталну безбедност. “Данашње оснивање Парламентарне мреже за дигиталну безбедност је важан одговор на појаву која се тиче целог друштва и која са собом носи велике изазове и зато нам је преко потребна најшира могућа друштвена акција у којој ћемо све наше људе, а посебно младе, обавестити и упозорити на све опасности које могу да их задесе иза дигиталне завесе“, рекао је Дачић.
Сем њега и министра Татјане Матић присутнима су се обратили и други учесници састанка, Светлана Тешић (АФА) и Катарина Јонев (експерт за заштиту деце на интернету).
Поред поменутих реч су узели и представници УНИЦЕФ-а и УНДП који су пружили подршку формарању ове Мреже и истакли њену важност на глобалном нивоу.

За председнка Парламентарне Мреже изабрана је Катарина Ракић. Она је у свом излагању изнела да само 17% родитеља уме да препозна злостављање деце на интернету, као и да се морају едуковати родитељи. Такође, истакла је важност да се прати сваки дигитални корак детета, јер нису исти изазови са којима се сусрећу деца данас и раније. Рекла је да морамо да дигнемо глас и да се на време бавимо овом темом, како се не би бавили последицама, јер оне могу бити катастрофалне. Већа пажња се мора посветити деци, себи, спорту, рекреацији, уместо боравка у дигиталном свету кога ни сами нисмо довољно свесни.
Податак из 2019. године каже да 80% деце узраста до 7 година проводи најмање сат времена на интернету дневно. Након године која је за нама, где је много тога пребачено на мрежу, претпоставља се да су ти подаци сада застрашујући.

 

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА и Интернационална Полицијска Организација ИПО подржали су оснивање ове мреже и спремни су да се укључе у борбу за дигиталну писменост и дигиталну безбедност.

КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ ДА НАУЧИМО ДА КОРИСТИМО ИНТЕРНЕТ НА ПРАВИ НАЧИН.