ВЕЖБА СИСТЕМ 2021

 

Данашња вежба Систем 2021 показала је заиста добру координацију различитих субјеката који су учествовали на чак 50 различитих локација. Ова вежба у којој је учествовало око 8000 представља круну онога што је рађено у претходном периоду у смислу обука лица и стварања планова за реаговање у различитим ванредним ситуацијама. Симулирајући различите врсте катастрофа учесници су на терену успешно савладали неколико најчешћих сценарија од пожара, поплава и земљотреса до хемијских и радиолошких инцидената.

Сматрам да је веома значајно то што је у вежби учествовао овако велики број људи и што је изведена на великом броју локација. Наиме историја нажалост потврђује да невоља никада не долази сама и да рецимо разорни земљотрес може изазвати различите проблеме у различитим деловима државе. Из тог разлога данас су обрађени сценарији земљотреса, пуцања бране, цурења гаса и технолошких несрећа и великих пожара. Осим стављање ситуације под контролу паралелно су рађене евакуације грађана као и превентивна заштита објеката који би могли бити угрожени негативним развојем догађаја на терену што је изискивало максималну сарадњу самих учесника из различитих тимова. Према информацијама које ја имам то је функционисало готово беспрекорно што је за прву овакву вежбу заиста за респект.


Занимљиво да је највећа критика ове вежбе стигла од појединаца Сарајева због учешћа екипа из Републике Српске, из Сарајева које је данас због поплава буквално одсечено од света, без струје, саобраћаја, захваљујући неспособности федералних власти да реагују у оваквим ситуацијама. Данас они критикују уместо да се придруже вежби и не само науче како да се носе са кризним ситуацијама већ и да стекну партнере који би им следећи пут прискочили у помоћ.


Као професор на предмету Менаџмент критичних инфраструктура, на Факултету ФИМ, без двоумљења организацији ове вежбе дајем чисту десетку и надам се да ће овакве вежбе постати пракса у будућности уз учешће и страних екипа из држава са којима имамо или нас у наредним данима очекује потписивање адекватних споразума.

ДОЦЕНТ др Илија Животић