УПОТРЕБА НАРКОТИКА И ПОСЛЕДИЦЕ

 

Опојне дроге су психоактивне супстанце које мењају стање свести, стање расположења и понашања. Понављање узимања оваквих супстанци доводи до зависности. Зависност од дрога подразумева огромну зељу за узимањем супстанци , као и физички апстиненцијални синдром када се употреба прекине, док злоупотреба представља узимање дрога иако постоји свест о штетности по здравље.
Употребом дрога долази до промена психичких функција, као и промене стања свести од хиперактивног до успореног ,у зависности од тога која врста дроге се користи. Статистике указују на то да већина лечених зависника почиње са марихуаном, сматрајући да је ово безазлена и безопасна дрога. Безопасна дрога не постоји. Не само да свака од њих на различите начине угрожава здравље човека, већ уништава свет око њега, пријатеље и породицу.
С обзиром да се, на жалост, употреба психоактивних супстанци ,сваким даном све више повећава, самим тим свакодневно се појављују нове врсте дрога. Међутим, основна подела дрога по зависности је на ЛАКЕ као што је марихуана, хашиш, ЛСД и ТЕШКЕ као што је хероин ,кокаин, амфетамин итд.
По дејству их делимо на :
ОПИЈАТЕ – зависника опијата карактерише успореност, поспаност, бледио лица, уске зенице, трагови убода игле

ДЕПРЕСАНТЕ – њихове мање дозе доводе до стања и осећаја опуштености, као и слабљења концентрације

СТИМУЛАНТЕ – који зависнику дају „енергију“ и подижу расположење и

ХАЛУЦИНОГЕНЕ ДРОГЕ- које изазивају халуцинације и илузије

Наркоманија је стање периодичног или хроничног тровања проузрокована поновљеним узимањем психоактивних супстанци. Зависници најчешће запостављају обавезе, школу, посао ,почињу да позајмљују ,а затим и краду новац, како би обезбедили дрогу. Како им је временом потребно све више новца ,почињу и сами да препродају дрогу, улазећи у криминал, касније вршењем других кривичних дела ,како би дошли до новца. 
Увек постоји могућност са престајањем узимања дрога и излечење зависника. Ту најбитнију улогу игра, наравно, породица. Веома често се дешава да су родитељи презаузети ,не обраћају пажњу на промене детета или једноставно ,по сазнању да дете користи дроге ,негирају ту чињеницу и покушавају да је сакрију ,не само од осталих, већ и од њих самих. Сваки родитељ мора да има времена за разговор са дететом и мора уочити промене понашања код детета ,а затим и потражити стручну помоћ. Уколико се лечење започне на време, уз помоћ породице и стручњака, неизбежно је да води ка излечењу .
Такође, у циљу спречавања младих употребе опојних средстава, потребно је адекватно их информисати о штетности дрога, о њеним разним врстама, последицама по живот и здравље, али и о начинима на који могу доћи у контакт са дрогом, у последње време веома често против своје воље, сипањем опијата у пиће или конзумирањем у виду бомбона и слично. Јако је битно младима развити свест о штетности, разним врстама едукације ,како би се дало на значају превенцији коришћења психоактивних супстанци.

Санела Николић

Полицијски службеник МУП Србија

Члан главног руководства ИПО на међународном нивоу