НАШИ ПРЕДСТАВНИЦИ У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА

Наша организација која има Специјални Консултативни Статус Уједињених Нација у оквиру Комитета за економска и социјална питања и ове године је имала своје представнике на 67 седници Комисије за наркотике. Ко и сваке године, и овога пута смо имали бројну делегацију из више држава а ИПО Србију су представљали професор Илија Животић и наш дугогодишњи члан Небојша Ћурчић који је некадашњи радник МУП Србије.

Фокус овогодишег заседања је била борба против стигматизације некадашњих зависника, идентификација модела продаје наркотика уз помоћ интернета као и синтетичке дроге, посебно фентанил.

 

Пажњу дипломатских представника у УН су привукли догађаји у Еквадору и на Хаитију где су нарко картели покушали да изведу свргавање легитимних власти оружаном побуном што је резултирало великим бројем жртава, евакуацијом дела амбасада као и отвореним борбама на улицама. Све то нам само говори колико се новца ,,врти” у игри око дрога и какве су опасности пред целим светом.

Нажалост, борба против дрога није подједнако подржана од свих светских актера у пракси тако да данас имамо 300 милиона корисника различитих дрога на свету и више од 30 милиона људи који се лече на клиникама .

Посебни извештаји су били презентовани везано за употребу синтетичких дрога, представљена је и стратегија борбе против истих али и наглашено да УН требају имати кључну улогу због коришћења своје институционалне моћи повезивања држава чланица.

Ово је такође била и прилика да се упознамо са начином борбе против дрога осталих држава па је тако председник ИПО имао прилику да разговара са припадницима Турске полиције који су имали велики штанд у самом холу главне зграде УН као ида погледамо Виртуалну презентацију полиције Ирана о њиховим активностима. 

Наравно како је било и очекивано највише пажње изазвало је излагање Америчког секретара Ентонија Блинкена који је такође говорио о претњи коју носе синтетичке дроге а посебно фентанил. Он је рекао да 40 процената Америчких држављана познаје некога ко је умро од синтетичких дрога и позвао на заједничку борбу. Део његовог излагања је на линку https://x.com/secblinken/status/1768686649800601877?s=48.

Видео извештај председника ИПО  можете погледати на линку https://youtu.be/3FDF-NfSQXE?si=02XuST5tMP2MEorb