ПРЕДАВАЊЕ ИНФОРМАТИЧКА БЕЗБЕДНОСТ 3

У недељу 11. Фебруара у сали Хотел М наш члан и стручњак за ИТ Милош Андрић одржао је још једно у низу од предавања.

Предавање је обухватало неколико кључних тема које су се међусобно преплитали и допуњавали, пружајући нам увид у сложен свет дигиталне технологије, њене примене и потенцијалне злоупотребе. Од детаљног разматрања криптовалута, њиховог функционалитета и начина на који се користе у криминалне сврхе, преко дубоког зарањања у тајне и мрачне кутке Дарк и Дееп Веб-а, до истраживања како видео игрице могу послужити као платформа за незаконите активности, наше предавање је обухватило широк спектар тема које су од суштинског значаја за разумевање данашњег дигиталног доба.

Кроз овај процес, истакнута је важност разумевања како технологија може бити искоришћена на начине који нису првобитно замишљени, често са озбиљним последицама. Дискутовали смо о механизмима које криминалци користе како би експлоатисали анонимност и сигурносне празнине унутар крипто екосистема, Дарк Веб-а, и онлајн игара, за извршење својих незаконитих радњи. Такође, осветлили смо и различите стратегије и алате који су на располагању за превенцију оваквих активности, укључујући сарадњу између индустрије и институције, развој технологија за надзор и анализу, као и образовне кампање усмерене на подизање свести о овим проблемима.

На крају, наше предавање је показало да је континуирано образовање и сарадња кључна у борби против криминала у дигиталном простору. Кроз разумевање и ангажовање, можемо радити заједно на стварању сигурнијег дигиталног окружења за све.