Терористички напад у Беслану

Данас се са тугом у срцу сећамо 2004 године када су чеченски терористи, њих 33 заузели школу у Русији у граду Беслану.
У самом тренутку напада у школи је била прослава поводом почетка школске године. Било је присутно више од 1300 деце и одраслих.
Од 33 терориста, више њих били су бомбаши самоубице. Неколико терориста унело је и више десетина килограма експлозива којим су минирали кров и све улазе. Пред заузимање зграде терористи су убили више деце и одраслих у самом дворишту. Након два дана преговора неколико бомбаша самоубица је изгубило живце и кренули су у детонирање појасева са експлозивом. Припадници снага безбедности Русије су истог тренутка улетели у зграду и нажалост настао је масакр који је однео животе 344 цивила од чега 186 деце, 11 полицајаца. Преживео је само један терориста.
Овај терористички напад без преседана заувек ће променити стратегију Русије према свим потенцијалним терористичким групама.
Кренули су са сложеним обукама за талачке ситуације у урбаним срединама, али и превентивним ликвидацијама терориста. Зато се данас Русија може похвалити са великом разликом између спречених и изведених напада на својој територији.
Изгубљени дечији животи у Беслану потврђују бесмисао коришћења тероризма за остваривање политичких циљева и оправдавају сваки вид силе за његово спречавање.