ШИРЕЊЕ ЛАЖНИХ ВЕСТИ

Позивамо грађане да за време ванредног стања посебну пажњу обрате на ширење непроверених информација које се могу третирати као ширење лажних вести. Наиме у последње време брзином муње су се путем друштвених мрежа али и вибер и воцап група преносиле лажне информације које су изазвале страх и панику међу грађанима Србије а нарочито Београда.

ДЕО ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ НАУЧНОГ РАДА , ШИРЕЊЕ ЛАЖНИХ ВЕСТИ-ПРЕТЊА ПО БЕЗБЕДНОСТ ОДБРАЊЕНОГ НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ 2018 ГОДИНЕ, АУТОР ПРЕДСЕДНИК ИПО ИЛИЈА ЖИВОТИЋ

Погледајмо како лажне вести изазивају екстремне последице. Као прво имамо особу која креира лажну вест и чији је мотив углавном новац добијен од политичке конкуренције или стране агентуре или пак патолошка мржња према свом народу или земљи која се храни посматрањем изазваног хаоса. Креатор лажних вести увек крије свој идентитет, често пре пуштања вести путем лажног профила на друштвеним мрежама приступа фејсбук групама, па затим оставља број телефона који је купио на трафици и онда неко време мирује. Не истиче се у тим групама како не би администраторима ,,запао за очи”. Само ћути и чека тренутак да та Вибер или Фејсбук група порасте. Онда по наређењу својих финансијера у датом тренутку пушта информацију која углавном почиње речима ,, Управо ми је другарица/друг који ради ( сада наводи институцију која је углавном везана за државни апарат као што је водовод( случај ширења панике о затрованој води у Београду 2018), нека здравствена установа или ланац маркета, пумпи и слично одала информацију да се спрема то и то. Никада се не сазна име другарице јер као тако штити свој извор наравно. И на крају поруке увек следи Ширите даље ! Ни то није случајно. Већина људи под утицајем те реченице ни не размишља већ поруку прослеђује даље.Када се човек сабере већ је касно, порука је прослеђена и за сат, два десетине хиљада људи добије такву паник-поруку.

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ТОКОМ 2018 ГДЕ СУ СТРУЧЊАЦИ И ГРАДСКИ ЧЕЛНИЦИ ДЕМАНТОВАЛИ ТРОВАЊЕ ВОДЕ У БЕОГРАДУ

Убрзо након ширења путем друштвених мрежа вест се појављује и у електронским медијима. Прво је преносе сајтови и портали којих има на стотине и који врло често објављују непроверене информације. Искуство је показало да до панике долази чак и ако се на њима констатује да је вест непроверена јер су наслови на таквим порталима увек бомбастични типа СКАНДАЛОЗНО, СТРАШНО, ХАОС, ШОКАНТНО итд. да би тек у наставку текста читалац сазнао шта је права истина. Међутим многи ни не прочитају цео текст већ под утиском наслова одреагују или прошире непроверену информацију даље. Тако смо и имали ситуацију да су бензинске пумпе у Београду биле под опсадом сатима, да су створене невероватне гужве које су и без ширења било какве вести изазвале осећај несигурности код наших грађана за време ванредног стања.

ВЕЛИКЕ ГУЖВЕ НА ПУМПАМА ПРЕ 2 ДАНА КАО ПОСЛЕДИЦА ЛАЖНИХ ВЕСТИ О ОГРАНИЧАВАЊУ ПРОДАЈЕ ГОРИВА

Крајњи циљ ширења лажних вести ? Наношење штете државном апарату наравно. Али ти људи не схватају да тиме наносе штету не само владајућој елити која зна се у 21 веку мења на изборима не на улици, већ штету наносе Србији као држави. Степеник више је провоцирање немира како би дошло до промене власти путем револуције, државног удара, пуча или преврата. И ту лежи главна опасност за време ванредног стања.

Да би се горе описани најгори сценарији спречили потребно је више активности. Пре свега грађани се морају едуковати тако да могу сами да разлуче шта је реално а шта није, да сами препознају лажну вест. Затим нарочито у ситуацији када се земља налази у ванредном стању, државни апарат мора имати дежурног ПР или официра за везу са медијима који би одмах по добијању извештаја да се нека вест шири Вибером или Фејсбуком сазвао конференцију за штампу или буквално одлетео на неку ТВ са националном фреквенцијом и без одлагања демантовао гласине. У таквим ситуацијама минути су драгоцени. Не може се чекати сатима, не може се један човек оптерећивати и набавком лекова, респиратора, средстава из ЕУ и чиме све не па још и тиме да демантује разне лажне вести. За то је потребно оформити посебан тим са конкретним задужењима. Само тако се може адекватно борити против ширења лажних вести.Такође под хитно се мора забранити продаја припејд картица без трага, без узимања података о купцу. Макар за време ванредног стања.

На крају долазимо до казне. Која је адекватна казна за дизање панике у граду од 2 милиона становника ? Kривични закон каже од 3 месеца до 5 година. С обзиром да је кривично дело извршено за време ванредног стања, да је сасвим очигледно дошло до панике и узнемиравања јавности у Београду ми очекујемо адекватну казну у законском оквиру која је ближа горњој граници. За пример неком следећем паметњаковићу шаљивџији или страном плаћенику, шта год да је.

Илија Животић

Председник ИПО Србија