РЕАЛИЗОВАН ВЕБИНАР ПОСЛОВИ ОБЕЗБЕЂЕЊА У ВИСОКО РИЗИЧНИМ ЗОНАМА

Данас смо за наше чланове реализовали још једну бесплатну едукацију. Наш члан и дугогодишњи радник обезбеђења у високо ризичним зонама Зоран Вачлавек одржао је вебинар. Самом вебинару присуствовало је 33 члана ИПО Србија.

 

На самом почетку Зоран је представио основне предуслове да би се неко бавио овим авантуристичким и веома опасним послом у земљама које сматрамо високо ризичним. Детаљно је објашњено које и какве обуке је потребно проћи, где се добијају лиценце и како се долази до посла. Наравно обавезно је знање енглеског језика. Оно што је важно, и што је наш предавач заиста добро објаснио, је направити разлику између радника обезбеђења и плаћеника, односно оних који иду да ратују за новац, што је уосталом и кривично дело.

Наш предавач је представио један радни дан на копну, односно како изгледа бити 24 часа у пратњи инжињера који се углавном обезбеђују на Блиском Истоку. Многи од чланова су данас сазнали да је потребна изузетно добро одрађена папирологија коју локалне полиције контролишу и то веома строго. Добили смо информацију из прве руке како изгледају званичне дозволе за кретање, обављање послова обезбеђења и ношење оружја као и шта је све неопходно да садржи један радни налог за наредни дан. Занимљиво да је прецизна папирологија нешто око чега нема расправе са локалном полицијом и да се свака грешка плаћа затвором, протеривањем и стављањем на црну листу.

 

 

Последњи део предавања наш предавач је искористио за приказ обезбеђења преко океанских бродова. Иако то многима звучи нестварно у појединим водама и даље постоје пирати, тачније у близини обала Сомалије, који нападају и отимају бродове заједно са посадом и товаром. Зоран је имао прилике да ради на неким од тих бродова па је са нама поделио искуства која је стекао приликом напада пирата који данас располажу са изузетно брзим чамцима и најсавременијим наоружањем са све ручним бацачима и аутоматским пушкама.

На крају наш предавач је одговарао на бројна питања чланова уз договор да на лето када се стекну адекватни услови везани за пандемију, организујемо једну показну вежбу на бази студије случаја напада пирата на брод у којој би учествовали наши чланови. Захваљујемо се Зорану Вачлавеку на заиста одличном предавању о чему сведоче и реакције наших чланова.