ПРЕТЕЧА СРПСКИХ СПЕЦИЈАЛНИХ ЈЕДИНИЦА

ЈОВАН БАБУНСКИ

Сви смо добро упознати са савременим специјалним јединицама Републике Србије. САЈ,ПТЈ,ЈСО, Соколови, Кобре, Жандармерија итд. Међутим бурна историја Србије и стални покушаји освајача да нас угрозе, приморали су наше власти да много пре већине земаља направе једну посебну, боље обучену, опремљену и наравно боље плаћену јединицу од осталих.

Ова јединица направљена да се супротстави терористичким бандама које су у то време долазиле са територије Бугарске имала је и посебан мотив. Наиме у то време на преласку из 19 у 20 век у пограничном делу биле су изузетно бројне банде пљачкаша и терориста ВМРО којима је циљ била дестабилизација Србије, отимање дела територије као и присвајање Македоније. Ове групе су пљачкале, силовале и претиле становништву да не дају мушку децу у Српску војску већ у ВМРО и да ћерке удају искључиво за њихове припаднике. Напади су учестали, постали све дрскији , чак је извршен напад и у Нишу. Тада наше власти формирају сада већ легендарни Потерни ,, летећи,, одред којим је командовао Војвода Јован Бабунски и који је бројао 250 бораца.

споменик у Велесу

Песма ,, Спремте се спремте четници ,, коју је написао Јован Грковић посвећена је управо победи у којој је четнике предводио Јован Бабунски 9. Јуна 1907 код села Дренова када су Бугари протерани из западног Подвардарја.

Колико су га Бугари мрзели и плашили га се чак и мртвог сведочи податак да су по уласку у Македонију након избијања 2 светског рата, ископали његов сандук са гробља и бацили у реку Вардар.

Награђиван је највишим Српским, Француским и Руским одликовањима за храброст.

Илија Животић