ИПО ПРЕДАВАЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ АМЕРИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У ЕМИРАТИМА

Представници наше организације добили су позив са Америчког Универзитета у Уједињеним Арапским Емиратима да одрже целодневно предавање за студенте Мастер програма из области безбедности. Предавање је било реализовано из три дела.

У првом делу студентима се обратио председник ИПО Илија Животић који је уз повер-поинт презентацију одржао предавање на тему националне безбедности уз осврт на актуелне теме пре свега на ситуацију на Нагорно Карабаху. Приказан је кратак осврт на најзначајније тренутке и међународне уговоре од споразума познатог као Вестфалски Мир па до данашњих дана. У предавању су представљени и начини функционисања међународних безбедоносних организација НАТО и ОДКБ.

Након тога наш пријатељ из партнерске организације и генерални секретар Института за националну и међународну безбедност Дарко Обрадовић говорио је о начину коришћења тзв. метода меке моћи за ширењем малигног утицаја великих сила на појединим територијама као и функционисању Израелског система безбедности у односу на специфично окружење ове државе.

Трећи предавач био је Др. Синиша Пепић који је одржао предавање о безбедности критичне инфраструктуре уз изузетно актуелну студију случаја а то је језеро Газиводе на КиМ.

Само предавање је трајало 7 сати и 35 минута уз учешће 63 студента који су све време користили прилику да предавачима који тренутно не говоре путем чета постављају најразличитија питања из области безбедности. Модератори овог воркшопа били су Проф. Др. Душко Томић, Проф. Др. Елдар Шаљић и Проф. Др. Мејер

О утисцима најбоље говори да су наши предавачи позвани да организују још неколико радионица као и да су добили молбе да појединим студентима буду рецезенти мастер дипломских радова пре него их они предају надлежној комисији универзитета.

Слично предавање биће реализовано и за чланове наше организације у Србији. Једини разлог одлагања је изузетно велики одзив на наше онлајн курсеве који су бесплатни до првог јануара 2021.