ОКРУГЛИ СТО О ПАМЕТНОМ ВИДЕО НАДЗОРУ У БЕОГРАДУ

ПРЕДСЕДНИК ИПО ИЛИЈАЖИВОТИЋ, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР ИНСТИТУТА ЗА НАЦИОНАЛНУ И МЕЂУНАРОДНУ БЕЗБЕДНОСТ ДАРКО ОБРАДОВИЋ И АДВОКАТ САЊА МИЈАИЛОВИЋ

Како се у јавности подигла велика прашина поводом увођења Хуавеи видео надзора одлучили смо да прихватимо позив Института за Националну и Међународну Безбедност и НВО Студенти За Слободу и будемо један од организатора прве јавне расправе на ову тему у Београду. Округли сто који се врло брзо претворио у једну веома активну и прогресивну дебату у којој су учествовали присутни грађани од којих су многи активисти организација које се боре за људска права одржан је у просторијама Института у улици Војводе Шупљикца на Врачару.

На самом почетку окупљенима се обратио Дарко Обрадовић који је приказао историјат компаније Хуавеи, њихова достигнућа на пољу технике као и заступљеност паметних система видео надзора у свету. Посебну пажњу обратио је на техничке могућности заштите система од трећих лица. Окупљене заштитнике људских права посебно је интересовала могућност заштите система у смислу да ли ће бити могуће спречити Кинеске влaсти да преко инсталираних камера у Београду прате политичке дисиденте и неистомишљенике режима у Пекингу уколико овде нађу своје уточиште. На ту опску Обрадовић је рекао да ће систем имати велику заштиту од упада са стране али и ригорозну контролу приступа.

ПРЕДСЕДНИК ИПО ИЛИЈА ЖИВОТИЋ ЗА ВРЕМЕ ИЗЛАГАЊА

Председник наше организације презентовао је могућност превентивног деловања коришћењем система видео надзора. Значај овог система уколико би у њему били подаци педофила, нарко дилера повратника, терориста био би огроман. Замислите колико би кривичних дела било спречено и живота сачувано. Животић је приказао неколико случајева из света али и један који се десио у Србији када су масовне убице и педофили откривени путем система видео надзора. На крају је упитао присутне да само замисле ефекте раног упозоравања да се неки педофил налази у близини вртића или школе. И након његовог излагања настала је велика дискусија која је изродила неколико добрих идеја које могу бити корисне за предлагање измена одређених закона и стратегија који се дотичу превенције криминалитета.

На самом крају адвокат Сања Мијаиловић је говорила о правном аспекту увођења оваквог система. Мијаиловић је упоредила законе које регулишу ову област у западним земљама са нашом законском регулативом и дала низ примера где би по њеном мишљењу било потребно реаговати и неке чланове додати а неке од постојећих дорадити.

Захваљујемо Курир онлајн који је испратио догађај и објавио на свом сајту

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3370091/pametni-video-nadzor-je-korak-ka-bezbednosti-sistem-ranog-upozoravanjace-spreciti-vecinu-krivicnih-dela