Oдржан вебинар ”Борба против злоупотебе дрога и трговине људима”

 

Поводом 26.јуна, Међународног дана борбе против злоупотребе дрога борбе против трговине људима, данас је наша чланица и Саветник председника ИПО за превенцију породичног и вршњачког насиља, клинички психолог Марија Шутуловић, одржала вебинар за чланове ИПО.

На вебинару су били присутни осим чланова ИПО Србија и наши чланови из ИПО Монтенегро секције, као и чланови ИПО из Северне Македоније. 

Предавањем везано за злоупотребу дрога су биле обухваћене теме о врстама дрога, о личности зависника, карактеристикама личности зависника, знацима препознавања да је неко конзумент дрога, физичким и психичким последицама и другим последицама коришћења дрога, као и утицај дрога на породицу зависника. 

Предавање везано за трговину људима обухватало је основне појмове о трговини људима, статистике, приказ најчешћих облика трговине људима. Објашњена је разлика између трговине људима и кријумчарења и разлика између трговине и миграната. Марија је говорила и о факторима који доприносе томе да неко постане жртва трговине људима, као и о механизмима контроле жртава од стране трговца, о начинима помоћи жртвама трговине њудима и разлозима зашто поједине жртве не прихватају помоћ.

Везано за оба предавања истакнути су начини пружања психолошке помоћи зависницима од наркотика и жртвама трговине људима. 

 

Настављамо и даље са едукацијама наших чланова у настојању да радимо пре свега на превенцији свих ових друштвено распрострањених проблема, који су у експанзији.

 

Марија Шутуловић, 

Клинички психолог 

Саветник председника ИПО за превенцију породичног и вршњачког насиља.