Нова телефонска превара у Републици Српској и Србији

Претходних месеци примећена је сумњива активност компанија регистрованих почетком године у Сарајеву и Бањој Луци, а која се могу окарактерисати као лажно представљање с циљем остварења противправне користи.

Телефонски оператери позивају привредне субјекте регистроване на подручју Републике Српске лажно се представљајући као службеници Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Републике Српске (АПИФ) као јавне институције, а обавештавајући одговорна лица како је њиховим привредним друштвима утврђен бонитет А+, да их следује сертификат и на послетку испостављају фактуру за техничку обраду података у износу од БАМ 430 односно ЕУР 220.

Привредно друштво из Бањалуке које је фактурисало наведену услугу и сертфикат регистровано је у овој години, док је његов власник друштво са ограниченом одговорношћу регистровано 22.02.2013. године у Великој Британији са оснивачким капиталом од ГБП 100.

Даљим истраживањем дошло се до податка о власништву и британског друштва те је утврђено како је у питању истоимено друштво регистровано преко агента у Британским Девичанским Острвима 20.12.2012. године.

Провером оф-шор компаније дошли смо и до крајњег власника, словенског држављанина с регистрованим пребивалиштем у Републици Србији. Наведено лице је и један од три овлашћена лица друштва регистрованог у Лондону, а женско лице истог презимена појављује се у привредном регистру као одговорно лице друштва у Сарајеву и Београду.

Анализом доступних финансијских извештаја лондонског привредног друштва утврђено је како путем фиктивних дужничко-поверилачких односа новац завршава на рачуну друштва у Британским Девичанским Острвима.

У контакту са одговорним лицима из АПИФ добили смо потврду како они нису у било каквом пословном односу са наведеним друштвом те да њихови службеници не обављају никакве позиве везане за доделу бонитетних оцена привредних друштава регистрованих у Републици Српској.

Позивамо све привреднике да не наседају на овакве покушаје преваре те да се уколико им је потребна оцена бонитета обрате директно за то овлашћеним јавним институцијама (у Републици Српској АПИФ) или међународно признатим специјализованим агенцијама попут dun&bradstreet и другим.

С обзиром да је предузеће истог назива и власничке структуре регистровано и у Београду позивамо и привреднике из Србије на опрезност.

 

Аутор Др. Синиша Пепић