ИЗВЕШТАЈ О ТЕРОРИЗМУ У ЕВРОПИ

Светске и Европске службе безбедности су завршиле обраду података о терористичким активностима на територији ЕУ током 2019 године. У овом тексту Вам преносимо најинтересантније податке.

Број терористичких напада у односу на претходне године је у паду. Тако на пример током 2019 било 7 успешних напада од стране џихадиста што је дупло мање него 2018 године уз још 14 осујећених. У паду је и број напада повезаних са етносепаратизмом и етнонационалном основом. Највећа претња и даље су стотине грађана Европске Уније који се налазе на подручју Ирака, Сирије и Либије. Велики број њих ставио се на располагање Ал Каиди која је доста ојачала и поново поставља себи за циљ извођење напада у западним земљама.

Велику претњу Европи представљају напади које су извели или планирали да изведу бивши затвореници који су радикализовани у затворима. Овај проблем је нарочито присутан у Великој Британији чији су затвори претрпани и где се испоставило врло мало ради на спречавању радикализације.

Оно што забрињава Европске званичнике је јачање Европске деснице које са собом води и радикализацију у том смеру, што је резултирало великим скоком броја напада са том позадином. Говори се о 6 терористичких напада и стотинама других безбедоносних инцидената као што су туче, напади, различити облици вандализма итд. Закључено је да је велики број тих напада инспирисан претходним у некој другој држави. Сходно томе било је и доста хапшења широм ЕУ, највише у Француској и Италији по 7 од укупно 21 ухапшеног терористе из десничарских терористичких организација.

Етносепаратистичке организације у Шпанији и Француској су остале неактивне али је примећен покушај ширења њихових идеја од нових млађих људи. Следбеници Ирских сепаратиста  су извели 57 напада мотивисаних сепаратистичким мотивима . Курдска организација ПКК Радничка Партија Курдистана је наставила своје активности у ЕУ а које се тичу прикупљања средстава и активиста за слање у Турску .

Велико повећање броја напада долази од стране левичарских терористичких организација и анархиста ( застава Грчке терористичке организације 17. Новембар на слици ). Забележено је чак 26 напада током 2019 !!! Сви напади су се десили у Грчкој, Италији и Шпанији.

Укупно током 2019 било је 119 напада а ухапшено је 1004 особе у ЕУ. Највише напада ( 64) било је у Великој Британији, донекле јер се тамо сваки контакт са полицијом у С.Ирској квалификује као тероризам а самим тиме и хапшења 281 особе.  Следе Италија са 28 напада и 132 ухапшене особе, Француска са 7 напада и чак 224 ухапшена итд.

Приликом сузбијања других терористичких ћелија вршећи финансијске истраге полиција у Немачкој је открила ћелију Тамилских Тигрова озлоглашене организације из Шри Ланке који су се крили у Европи због оптужби за тероризам, геноцид и масовна убиства у Шри Ланци.

Када говоримо о оружју које је коришћено у нападима који су изведени или припремани можемо закључити да појединци који су радикализовано у затворима или путем интернета користе ножеве или пиштоље, да се на њих путем пропаганде утиче да користе тешка возила или дронове, џихадисте и даље интересује коришћење експлозива и аутоматског оружја како би повредили што више невиних, уз максимално коришћење материјала који се могу наћи у слободној продаји као што је плин, бензин, шрафови, киселине и избељивачи уз неизбежан TTAP triacetone triperoxide. Левичарске и Анархистичке терористичке организације највише су користиле импровизоване експлозивне направе којима су нападали зграде и постројења критичне инфраструктуре.

Добра вест је да на територији ЕУ не постоји чврста и дуготрајна веза припадника организованог криминала и терористичких група у систематском смислу говорећи. Такве везе постоје за сада само између ниже рангираних појединаца у свету криминала и чланова екстремистичких група и то у регијама које су на неки начин маргинализоване.

припремио

Илија Животић